Tradiţii de Crăciun de sărbătorit împreună
Crăciunul este cea mai frumoasă sărbătoare a anului, este sărbătoarea care trezește în fiecare amintiri de neegalat, sentimente de fericire și bucurie pure, asemănătoare vârstei copilăriei. Crăciunul are un farmec special, fiind sărbătoarea ce se petrece alături de cei dragi, în intimitate și cu respect pentru tradiții și religie. Ea oferă un prilej de a perpetua modele tradiționale, educaționale și culturale și un prilej al reuniunii armonioase a familiei în cadrul căreia se oferă cele mai frumoase cadouri: timpul petrecut împreună într-o atmosferă liniștită și emoția ce însoţește sărbătoarea, dincolo de cadourile materiale evidente.
Este sărbătoarea iubita de toți, mari și mici, săraci sau bogați, sărbătoarea creștinilor de pretutindeni. Veche de peste două mii de ani, răspândită în toată lumea, este cea mai importantă sărbătoare a creștinilor și este așteptată cu emoție și bucurie. Sărbătoarea sfânta prilejuită cu ocazia Nașterii Domnului Iisus Hristos este o sărbătoare a bucuriei și a înțelegerii, aducând pace în sufletele oamenilor și bucurie în sufletele copiilor.
Mirajul iernii, albul zăpezii, spiritul creștinesc, liniștea și pacea din sufletele oamenilor, lumânările ce ard pe masă, mirosul de cozonac și vin fiert, familia și cei dragi așezați în jurul bradului cântând colinde fac din această sărbătoare cea mai emoționantă sărbătoare din an.
Tradițiile sunt trăite și înțelese diferit în etapele dezvoltării noastre, dar cel mai important lucru este să se conștientizeze adevăratele valori și simboluri ale acestei sărbători și totodată aprecierea pentru reuniunea familiei și a spiritului ce o înconjoară.
Sărbătoarea familiei şi tradiţiile de Crăciun
Împodobitul bradului – în ajunul Crăciunului și în așteptarea lui Moș Crăciun, bradul se împodobește, fiecare bucurându-se de participarea la decorarea lui, bucuria cea mai mare fiind a copiilor ce privesc globulețele, beteala, dulciurile și beculețele colorate și le așează pe ramuri cu grijă. Bradul este un pom venerat, care rămâne verde tot timpul anului, are un miros foarte plăcut, proaspăt, fiind simbol al purității și veșniciei.
Masa de Crăciun este masa principală, tradițională din ziua de Crăciun la care participă întreaga familie și cei dragi, cu feluri de mâncare preferate de toți. De obicei, se adaugă în meniu și ceva special care să le aducă aminte copiilor peste ani de Crăciunul copilăriei: o prăjitură personalizată, plăcinte cu răvaşe sau alte delicatese. La români, specific pentru această masă este Ignatul (sacrificarea porcului), care în prezent este un fenomen mai diminuat în intensitate, regăsindu-se doar în zonele rurale. Mâncărurile tradiționale în ziua de Crăciun sunt în general bazate pe carne de porc, și anume: cârnații, sarmalele, piftia dar și alte alimente sau preparate preluate de la alte culturi cum ar fi salata de boeuf sau friptura de curcan.
Colindele – Colindele sunt cele mai importante obiceiuri care se practică și astăzi începând din ajunul Crăciunului și până în ziua de Anul Nou. Cei mari îi pot însoţi pe cei mici la colindatul rudelor, vecinilor, prietenilor, care vor oferi daruri pentru cei ce i-au colindat. Colindele sunt emoționante și vestesc nașterea lui Iisus Hristos, trimisul lui Dumnezeu pe pământ, pentru a mântui oamenii de păcate, de ură și de invidie. Tematica acestor colinde îmbină aspectele laice cu cele religioase și abordează principalele domenii ale vieții satului. Un colind foarte cunoscut și păstrat până în prezent este Steaua – obiceiul având o semnificație religioasă, fiind legat de steaua care s-a arătat celor trei magi de la răsărit.
Obiceiul de a colinda înseamnă de fapt a merge din casă în casă cu diferite urări. La colindat participa toți sătenii, deși efectiv colindă doar copiii și flăcăii în cete și bărbații până la o anumită vârstă, însă în prezent obiceiul a luat o altă turnură, mergând cu colindul atât fetele cât și băieții. Chiar prin nămeții de zăpadă și chiar cu nasurile înghețate, tinerii și copiii nu contenesc să se deplaseze pentru a colinda, aducând bucurie și emoție sufletească prin versurile și cântecele lor. Atât participarea la colindat cât și primirea colindătorilor sunt considerate ca aducătoare de beneficii în anul care vine și contribuie la starea de sănătate.
Decoratul casei – Perioada de dinaintea Crăciunului este dedicată de gospodine curățării și împodobirii casei. Cu această ocazie, se agață la tocurile de la uși crenguțe de busuioc pentru a aduce noroc membrilor familiei, dar și pentru parfumul plăcut. Culorile preferate în această perioadă a anului sunt verde și roșu, verdele pentru speranța iar roșul pentru iubire. Lumânările care au fost aprinse în seara de Crăciun sunt lăsate să se stingă singure.
Crăciunul este un bun moment pentru a-i învăța pe cei mici să fie mai buni și mai toleranți, să dăruiască din suflet și să-și arate dragostea. Ei vor rămâne cu aceste amintiri, așa cum și noi ne uităm în urmă și ne amintim Crăciunul copilăriei noastre realizând că nu putem da timpul înapoi pentru alte achiziții ale sufletului.