Traditii de respectat in noaptea dintre ani
Noaptea dintre ani este o noapte incarcata de traditii. Cele mai respectate traditii sunt cele transmise din generatie in generatie, din batrani. Majoritatea romanilor doresc respectarea traditiilor deoarece credinta este ca, in masura in care respecti aceste traditii, anul urmator va fi unul imbelsugat, sanatos si fericit.
Cele mai semnificative traditii sunt:
- In noaptea dintre ani si pe 1 ianuarie, nu se plange pentru a avea un an lipsit de lacrimi si incarcat de energie pozitiva.
- In noaptea de Revelion, trebuie evitate discutiile in contradictoriu pentru a avea in fata un an lipsit de conflicte.
- In noaptea dintre ani, se poarta tinute noi-noute pentru ca in anul care vine sa ai parte de multe cadouri.
- Poarta ceva rosu in noaptea de Revelion pentru a avea parte de noroc si dragoste in anul urmator.
- Nu imprumutati bani, bijuterii sau alte obiecte de pret in primele zile din an, nu duceti gunoiul si nu oferiti daruri, toate acestea fiind semne de saracie in anul ce abia incepe.
- Platiti-va datoriile pana la miezul noptii, in masura in care nu doriti sa fiti datori tot anul ce vine.
- Aveti o masa plina de Revelion pentru a avea parte de un an imbelsugat. De asemenea, pestele nu ar trebui sa lipseasca din meniul petrecerii pentru a avea un an usor si lipsit de rautati.
- Fiecare membru al familiei ar trebui sa aiba bani asupra sa pentru a avea parte de bani in anul urmator.
- Nu arunca gunoiul fix in noaptea dintre ani si nu da lucruri din casa pentru a nu avea un an sarac.
- La miezul noptii, saruta persoana iubita pentru a avea impreuna un nou an fericit. Puneti-va o dorinta sub vasc, o planta considerata sacra inca din antichitate. Aceasta dorinta vi se va indeplini anul urmator, conform superstitiilor.
- Pentru alungarea spiritelor malefice in noaptea dintre ani, se aprind focuri mari, artificii, petarde si pocnitori care marcheaza trecerea intr-un nou an fara rele si ghinioane.
- Chiar daca este frig afara, dansati in aer liber in jurul unui copac pentru a avea parte de dragoste, prosperitate, sanatate si veselie in anul care vine.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei