Traditionalul „DA” te schimba in vreun fel?
Inca de cand se nasc micutele fetite, li se inoculeaza gandul „celei mai importante zile din viata unei femei”, anume, ziua nuntii. Majoritatea fetitelor se viseaza printese, imbracate in rochii voluminoase, albe, fiind in centrul atentiei si asteptate la altar de „Fat-Frumos”. Cu trecerea anilor, gandurile legate de casatorie se estompeaza, majoritatea tinerilor se axeaza pe distractie, pe studii sau pe cariera, iar relatiile serioase sunt ceva ce se intampla accidental si foarte rar. In plus, presiunea sociala si mai ales, cea familiala au inceput sa se estompeze fata de generatiile trecute in privita casatoriilor. Oamenii au inteles ca certificatul de casatorie nu schimba cu nimic relatia, ci este practic un contract.
Cu toate astea, de ce se mai casatoresc oamenii?
Inca sunt multi oameni care vor sa intre in „randul lumii” si de aici si nevoia de a se casatori, desi nu simt neaparat nevoia. Mai exista si romanticii, cei care se iubesc si vor sa isi declare dragoste eterna in prezenta prietenilor si a intregii familii. Si, din pacate, exista si categoria oamenilor care se casatoresc din diverse interese, adesea financiare, pentru care casatoria nu reprezinta mai mult decat un contract ce le asigura un venit.
De asemenea, exista persoane care aleg sa se casatoreasca in speranta ca relatia in care se afla, o sa isi schimbe directia si totul o sa fie bine. Un simplu „DA” in fata preotului sau a ofiterului de stare civila nu repara o relatie defecta! Ba mai mult, dintr-o casatorie e putin mai greu sa iesi decat dintr-o relatie. Asa ca oamenii trebuie sa fie constienti ca mariajul nu repara ceea ce e stricat, doar ii apropie mai mult doar pe cei care se iubesc cu adevarat, pe cei care isi iubesc partenerii asa cum sunt, cu bune si cu rele.
Viata dupa „DA”
Odata cu terminarea petrecerii de dupa nunta, dupa ce toti pleaca acasa, te trezesti fix langa acelasi om langa care ai fost si in urma cu cateva zile. Nimic nu se schimba spectaculos, dar daca omul este cel potrivit, o sa ai o senzatie placuta de uniune, de apartinere, de implinire si o sa iti creasca inima cand o sa iti zica cineva „sotie”, senzatie comparabila cu fluturasii in stomac. Toate astea sunt senzatii foarte frumoase, dar trecatoare, senzatii pe care nu le experimentezi daca in relatie nu exista deja iubirea autentica, adevarata.
A spune „Da” inseamna ca iti iei un angajament fata de partenerul tau, un angajament de iubire, de dedicatie, de respect si de protejare, atat in fata legii cat si in fata lui Dumnezeu. Practic recunosti in fata tuturor ca iti iubesti partenerul, ca relatia a evoluat, ca v-ati intalnit jumatatea, si declari ca nu mai esti interesat de nicio alta relatie amoroasa.
Cu toate ca a te casatori nu inseamna neaparat schimbari majore, apare o responsabilitate in plus pentru tanarul cuplu. Vesnica intrebare adresata de neamuri: „Pe cand un copil?”. Din pacate se presupune ca din orice casatorie trebuie sa apara si un copil, iar multe cupluri, desi inca nu sunt pregatite, sunt convinse ca trebuie sa faca un copil cat mai repede. Aparitia unui copil dintr-un cuplu imatur, neinchegat, poate fi un test de rezistenta pentru noua casnicie. Unele cupluri ajung chiar sa se destrame dupa aparitia celui mic sau sa traiasca greu, sa dezvolte frustrari, sa apara reprosurile si in cel mai bun caz, divortul, altfel, o viata traita impreuna, dar separat, pastrand aparenta unei familii fericite, de nedestramat.
Citeste si 5 moduri de a va pregati casnicia pentru aparitia copilului
Text: Lupu Florentina Natalia, consilier psihologic