Transferul embrionar – Cum se implanteaza embrionii? (in stadiul de blastocist)
La 48-72 de ore sau 5-6 zile de la recoltarea gametilor (ovocite si spermatozoizi), se obtine un numar de embrioni. Dintre acestia, se transfera intrauterin un numar variabil de la 1 pana maximum 4, pentru a creste sansele de obtinere a sarcinii mult dorite.
Numarul de embrioni transferati este decis de numerosi factori ca:
– Numarul total de embrioni obtinuti
– Calitatea lor
– Varsta pacientei
– Istoricul medical al pacientei
– Crioconservarea embrionilor ramasi
– Dorintele cuplului
Procedeul de embriotransfer
In ultimul timp, la nivel international exista tendinta de single embriotransfer, adica transferarea unui singur embrion. Din motive economice pe care nu le voi detalia acum, clinicienii si embriologii din Romania nu agreeaza foarte mult acest tip de embriotransfer si cel putin in clinica noastra se merge pe transferul cu doi, maximum 3 embrioni.
Procedeul este nedureros si nu necesita anestezie. Se efectueaza mai intai o toaleta vaginala cu ser fiziologic steril si apoi cu un mediu special pentru embriotransfer, pentru indepartarea mucusului cervical si pentru vizualizarea perfecta a orificiului extern al colului. Embrionii sunt introdusi intrauterin , la o distanta de 0.5 – 1 cm de fundul uterin.
Contractiile uterine puternice sau sangerarea determinata de o manipulare traumatica se asociaza cu o rata scazuta de sarcini. Pentru embriotransfer, se utilizeaza catetere speciale sterile, de unica folosinta si care sunt testate pentru embriotoxicitate. Ele sunt atraumatice atat pentru mama cat si pentru embrioni. In cazul unei situatii dificile, se poate folosi o pensa de col.
Embriologul incarca cateterul cu embrioni impreuna cu o cantitate extrem de mica de mediu special (20-50µl). Dupa embriotransfer, embriologul verifica acest cateter pentru a se asigura ca nu au ramas embrioni in acesta si in cazul contrar, se face un retransfer care se pare ca nu afecteaza rata de sarcini. Se recomanda un repaus la pat de circa 30 minute – un repaus prelungit nu aduce beneficii substantiale.
Se poate realiza si un transfer ghidat ecografic. Rezultatul embriotransferului este dat de dozarea serica de ?hcg la 10-14 zile de la embriotransfer. Se considera sarcina biochimica atunci cand testul serologic este pozitiv, dar nu apare si confirmarea ecografica. Sarcina clinica in evolutie presupune confirmarea ecografica a sarcinii si aparitia activitatii cardiace a embrionului.
Text: Monica Dascalescu – Embriolog Senior Columna Medical Center