Tratamentul chistului ovarian
Definim drept chist ovarian o formatiune cel mai frecvent rotund ovalara sau cu un contur neregulat de apartenenta ovariana ce poate avea continut lichid, semilichid sau mixt. In marea lor majoritate, sunt formatiuni benigne.
Semne si simptome:
Adesea, aceste formatiuni sunt asimptomatice, fiind descoperite in cadrul consulturilor ginecologice de rutina. Pot asocia durere, disconfort in etajul abdominal inferior, dureri la contactul sexual, dureri asociate perioadelor menstruale (pentru formatiunile endometriotice), tulburari de tranzit intestinal, balonare, tulburari mictionale. Complicarea prin torsiune sau ruptura a chistului se manifesta prin aparitia unei dureri bruste de intensitate crescuta ce nu cedeaza la terapia uzuala antialgica si se intensifica progresiv. Diagnosticul se face clinic prin palpare si se confirma ecografic. Ecografia este de preferinta transvaginala si poate diferentia formatiuni benigne (chist ovarian simplu, chist hemoragic sau endometriotic) si formatiuni suspecte pentru neoplazie. Alaturi de examenul ecografic in evaluarea pacientei si incadrarea ei intr-o grupa de risc inalt sunt importanti si factori precum: varsta – pacientele in postmenopauza, istoric familial sau personal de cancer de ovar sau de san, sindromul Lynch etc.
Doresc sa clarific aici diagnosticul ecografic de ovar polichistic care este adesea aplicat unui ovar normal. Ovarul normal are structura foliculara, aceasta aratand functionalitatea sa.
Ovarul polichistic este acela cu minimum 12 foliculi cu dimensiuni sub 9mm si/sau cresterea volumului ovarian peste 10 mL cu volum crescut al stromei in portiunea sa centrala. Trebuie astfel diferentiat de ovarul multichistic sau de cel normal. In cazul formatiunilor suspecte clinic si ecografic pentru cancer de ovar, se pot determina o serie de markeri biologici precum CA 125, HE 4 etc. Despre CA 125 trebuie mentionat ca nu reprezinta o metoda de screening sau de diagnostic a cancerului ovarian, nivele usor crescute, tranzitorii, putand fi inregistrate si in endometrioza, peritonite, pancreatite acute, colecistite, hepatite, insuficienta renala etc. CA 125 este insa un bun instrument pentru monitorizarea evolutiei si a raspunsului la tratament, precum si in decelarea precoce a recidivelor.
Complicatiile chistului ovarian:
Ruptura chistului ovarian cu sangerare intraperitoneala si risc vital. Datorita volumului crescut al ovarului acesta se poate torsiona in jurul axului sau vascular, fara interventia chirurgicala in timp util, torsiunea are drept consecinta pierderea ovarului.
Tratamentul chistului ovarian:
Studii recente arata ca folosirea contraceptivelor orale combinate (COC) nu vindeca un chist ovarian deja constituit, desi marea majoritate a ginecologilor au transformat acest lucru intr-o practica de rutina. Efectul COC este acelasi cu al preparatelor placebo in aceste situatii. Toti cercetatorii sunt de acord, insa in ceea ce priveste efectul de preventie a aparitiei chisturilor ovariene in cazul folosirii regulate a contraceptivelor. Se spulbera astfel un mit si o practica medicala foarte frecventa.
Urmarirea ecografica periodica (6-8 saptamani). Este o alternativa aplicabila pentru pacientele in PREmenopauza, fara factori de risc, cu dimensiuni reduse si caracter ecografic neingrijorator. Se constata ca de cele mai multe ori formatiunile chistice dispar de la sine in intervalul de supraveghere. In POSTmenopauza: formatiunile chistice > 5cm persistente sau suspecte se indica a fi operate. La aceasta categorie de paciente recomandam si determinarea CA 125.
Tratamentul Chirurgical:
Indicat in cazul complicatiilor, al formatiunilor de mari dimensiuni, al chisturilor endometriotice sau al celor suspecte pentru neoplazie. In functie de particularitatile cazului, medicul specialist decide impreuna cu pacienta calea de abord chirurgical. In majoritatea cazurilor, se prefera o chirurgie minim invaziva prin laparoscopie. Intraoperator, se recomanda prelevarea de tesut ovarian in scopul examinarii histopatologice.
Text: Dr Mitroi Brandusa
Medic specialist obstetrica ginecologie