Tratamentul tulburarilor hormonale
Hormonii reprezinta substante chimice care, dupa ce sunt secretate la nivelul glandelor endocrine, calatoresc prin intermediul sangelui in tot organismul catre organe si tesuturi. Rolul lor consta in reglarea metabolismului, controlul cresterii si a functiei sexuale.
Cauzele dezechilibrului hormonal
Glandele endocrine reprezinta unitati functionale formate din celule care pot secreta hormoni. Fiecare glanda endocrina are functia sa specifica. Cele mai importante glande endocrine din organism sunt hipotalamusul (considerat centrul de control), glanda hipofizara (aflata in stransa legatura cu hipotalamusul si cu celelalte glande endocrine subordonate), tiroida, timusul, suprarenalele si pancreasul. De asemenea, surse importante de hormoni sunt ovarele si testiculele, acestea jucand un rol important in secretia hormonilor sexuali.
Glandele endocrine comunica intre ele prin intermediul acestor hormoni prin bucle de feedback pozitiv si negativ. In principiu, hipotalamusul, impreuna cu glanda hipofiza, secreta anumiti hormoni (hormoni „eliberatori”) care dicteaza secretia in plus sau in minus a hormonilor secretati de glandele endocrine subordonate. La randul lor, acestia din urma pot comunica catre centrul de control ca sunt secretati in exces sau insuficient ducand astfel la o secretie scazuta sau crescuta de hormoni „eliberatori”. Practic, o mica modificare in secretia unuia dintre hormoni poate influenta secretia tuturor celorlalti hormoni din organism.
In functie de glanda endocrina responsabila pentru dezechilibrul hormonal, pot exista mii de tulburari endocrine cu efecte uneori foarte importante asupra organismului uman. De exemplu, daca hipofiza sufera, este posibil sa ne confruntam cu probleme de crestere din cauza unei secretii neadecvate a hormonului de crestere care se va reflecta in deficit de crestere sau, din contra, in gigantism si acromegalie, daca este secretat in exces.
Diabetul este, de asemenea, o boala generata de secretia neadecvata de hormoni.
Multe dintre aceste tulburari hormonale lasate netratate pot pune viata in pericol sau pot afecta foarte mult calitatea ei. Dereglarile hormonale pot fi si fiziologice, odata cu inaintarea in varsta. Atat fetele, cat si baietii trec prin ceea ce se numeste pubertate.
Odata cu intrarea in pubertate, adolescentele vor secreta niveluri mai crescute de estrogen. Acesta este produs la nivelul ovarelor si este necesar pentru dezvoltarea organelor sexuale secundare si pentru reglarea ciclului menstrual. De asemenea, ovarele trebuie sa contrabalanseze nivelurile de estrogen prin secretia de progesteron, hormon important in procesul de ovulatie si de implantare a unei eventuale sarcini. Organismul reuseste, de obicei, sa faca ajustari fine pentru a mentine echilibrul corect estrogen-progesteron, insa cand acest echilibru este perturbat din varii motive, se poate ajunge la infertilitate, sindrom de ovare polichistice, dereglari menstruale, sindrom premenstrual, cresteri in greutate, acnee etc.
De asemenea, menopauza reprezinta o tulburare hormonala fiziologica, prin care toate femeile sunt nevoite sa treaca, mai devreme sau mai tarziu. Menopauza semnifica diminuarea semnificativa a functiei ovariene si scaderea dramatica a nivelurilor de hormoni sexuali. Practic, acest lucru se traduce prin absenta menstruatiei si o serie de fenomene vegetative cu care femeile se vor confrunta pana cand organismul se adapteaza la noul echilibru din organism: bufeuri, iritabilitate, insomnie, intoleranta la caldura, tulburari urinare si tulburari trofice ale organelor genitale.
Tratamentul tulburarilor hormonale se face in functie de deficitul hormonal constatat
Astfel, daca este vorba despre o tulburare tiroidiana care poate presupune o supraproductie de hormoni tiroidieni – hipertiroidism –, atunci tratamentul presupune administrarea unor medicamente antitiroidiene cu rol de a scadea productia de hormoni. De asemenea, in functie de fiecare caz in parte, medicul curant poate sa indice terapia cu iod radioactiv sau interventie chirurgicala. Daca insa este vorba despre o productie deficitara – hipotiroidism –, este necesar un tratament de substitutie hormonala cu hormoni tiroidieni sintetici. Secretia inadecvata de hormoni tiroidieni va duce si la secretie inadecvata de hormoni sexuali, aceasta traducandu-se prin dereglari menstruale, anovulatie, infertilitate etc.
La pacientele aflate la varsta fertila cu sindrom premenstrual, mastodinii, dereglari menstruale etc., in conditiile excluderii altei patologii existente se poate tenta tratament combinat estro-progestativ sau supliment progesteronic pentru reglarea menstrelor.
Infertilitatea presupune investigatii si tratamente complexe ce nu vor fi tratate in articolul prezent.
Hiperprolactinemia (secretie excesiva de prolactina la nivelul hipofizei) induce, de asemenea, o secretie inadecvata de hormoni sexuali ducand la amenoree, hipomenoree, anovulatie, infertilitate, galactoree. In unele cazuri selectate, se poate tenta tratamentul cu inhibitori de prolactina – agenti dopaminergici.
In cazul pacientelor aflate in premenopauza, tratamentul se poate face prin substitutie hormonala. De obicei, substitutia hormonala presupune combinatii estro-progestative sau folosirea doar a compusilor progestativi. Riscurile si beneficiile unei astfel de terapii trebuie bine puse in balanta si discutate cu medicul curant, pentru ca terapia substitutiva poate creste riscul de AVC, de boli cardiovasculare, cancer de san, cancer de endometru si cancer de ovar, in special la pacientii cu antecedente de boala sau cu predispozitie pentru patologiile mentionate.
Aparatul endocrin reprezinta un sistem complex cu rol esential in buna functionare a organismului uman. Cea mai mica variatie in secretia unui hormon determina o reactie in lant cu impact zgomotos asupra tuturor celorlalti hormoni si efectele lor la nivelul organelor tinta. Tratamentul trebuie stabilit numai de medicul curant in urma unor investigatii amanuntite.
Text: Dr Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie