Travaliul de la A la Z
Fiecare sarcina este unica si pot exista diferente chiar si intre doua sarcini ale aceleiasi femei. In mod similar, si travaliul poate diferi de la o sarcina la alta. Travaliul este un proces natural si fiziologic, dar care poate testa fizic si psihic pacienta. De aceea este necesar sa existe o pregatire psihica inainte de momentul nasterii, iar viitoarea mamica trebuie sa inteleaga pasii si etapele travaliului pentru a putea face fata cu brio acestei incercari importante.
Timpii nasterii pot fi impartiti in 4 perioade
Periodul I consta in stergerea si dilatarea colului uterin pentru a permite pasajul fatului prin canalul pelvin. Aceasta este cea mai lunga etapa a travaliului si este impartita in faza latenta si faza activa. Periodul I dureaza in medie 12-14 ore la primipare, urmand sa fie, de obicei, mai scurt la sarcinile ulterioare.
In faza latenta, colul uterin care, pana in acest moment, a fost gros si lung incepe sa se scurteze si sa se dilate sub influenta contractiilor uterine eficiente si sistematizate. Acum pot aparea mici sangerari vaginale amestecate cu o secretie mucinoasa, determinate de inceperea dilatarii orificiului cervical. Contractiile uterine dureroase nu sunt atat de intense, dar incep sa se succeada la intervale regulate, crescand usor in intensitate.
Apoi urmeaza faza activa in care se produce dilatarea accelerata a colului uterin (in medie 1,2 cm/ora la primipare), ajungand pana la dilatatie completa. In aceasta faza, contractiile uterine dureroase incep sa creasca progresiv in intensitate, sa dureze mai mult si sa se succeada la intervale mai scurte de timp. Acesta este momentul in care trebuie sa va indreptati catre maternitate daca nu ati facut-o deja.
Legat de momentul plecarii catre maternitate, parerile sunt impartite. Multe dintre gravide prefera sa-si petreaca mare parte din travaliu acasa, fiind mai relaxate intr-un mediu familial, pe cand altele prefera sa se prezinte la medic inca de la primele contractii. Totusi, de multe ori, poate fi vorba despre un travaliu fals sau o serie de contractii ineficiente, nesistematizate care nu fac altceva decat sa creeze o stare anxioasa gravidei. Odata ajunsa in sala de nasteri, gravida va fi monitorizata din punct de vedere al valorilor tensionale, dinamicii contractiilor si a activitatii fetale. Totusi, gravida nu trebuie sa stea tintuita in pat, legata de monitoare. Ea se poate mobiliza, poate sta pe scaun sau poate adopta o pozitie confortabila pentru a putea tolera mai usor contractiile. In functie de regulile interne din cadrul serviciului medical respectiv, poate fi acceptata sau nu prezenta partenerului pe parcursul travaliului.
In timpul fazei active a travaliului se poate opta pentru montarea anesteziei peridurale, daca aceasta este necesara. De asemenea, se poate recurge la anumite medicatii pentru a corecta dinamica contractiilor, daca aceasta este deficitara.
Spre sfarsitul acestei perioade, senzatia de presiune pelvina si, in special, rectala devine din ce in ce mai pregnanta. Multe dintre gravide simt nevoia imperioasa de a impinge, insa daca colul nu este complet dilatat, obstetricianul le va sfatui sa nu faca acest lucru.
Periodul II consta in expulzia fatului, incepand din momentul in care s-a ajuns la dilatatie completa si terminandu-se cu nasterea propriu-zisa. Gravidele vor fi incurajate sa impinga simultan cu contractia dureroasa, incarcand astfel sa ajute la coborarea mobilului fetal.
Acesta este un moment important, foarte solicitant emotional, in care cele mai multe gravide intra in panica si se blocheaza la gandul ca nu vor reusi sa depaseasca momentul si au nevoie de sustinere din partea moaselor si a obstetricianului care le ajuta la nastere. Fatul va cobori usor in filiera pelvina, destinzand progresiv perineul. In functie de elasticitatea perineului, obstetricianul poate decide daca este necesara sau nu o epiziotomie. Dupa expulzia fatului, cordonul ombilical este clampat si predat neonatologului.
Urmeaza apoi periodul III, numit si delivrenta, care consta in expulzia placentei. Pacientele pot inca resimti contractii usoare ale uterului. Medicul obstetrician va examina placenta pentru a determina daca este intacta si va evalua starea partilor moi pentru a decide daca exista solutii de continuitate cervicale, vaginale sau perineale care trebuie saturate.
Periodul IV consta in perioada imediata de dupa nastere in care uterul se retracta. Aceasta perioada este grevata de cele mai multe incidente hemoragice post-partum, urmarirea proaspetei lauze in primele 2 ore dupa nastere fiind foarte importanta.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie