“Trebuie” in relatia cu partenerul
Atunci cand spui trebuie, de fapt incerci sa iti impui propriile valori asupra unei situatii, propriile idei in conformitate cu modul tau de a intelege si percepe situatia iar finalitatea asteptata include ori rezultate care sa te afirme personal, sa iti castigi stima, respectul ori indeplinirea unei actiuni ca o directiva, masura acceptata de celalalt in mod tacit.
Impunerea este de fapt o incalcare a dreptului celuilalt de a avea propria parere si poate interfera cu progresul relatiei deoarece fara comunicare deschisa, fara ca partenerii sa isi exprime propriile idei sau sentimente, acesta poate fi in mod vadit afectat. Impunerea propriilor valori, credinte, idei, etc. inseamna ca se incearca sa se exercite o influenta directa asupra credintelor, sentimentelor, comportamentelor celuilalt.
Trebuie sa faci asa …Trebuie sa fii asa…..Trebuie sa iasa asa….
Impactul lui “trebuie” asupra relatiei
Intr-o relatie exista aspecte care se deduc ca trebuie si ambii parteneri concura la realizarea optima a lucrurilor prin constiinta si autodeterminare.
Copilul trebuie luat de la scoala, hranit, spalat si educat… Acoperisul casei trebuie renovat pentru ca in curand se va prabusi… Ne trezim de dimineata pentru ca trebuie sa ajungem la job…
Toate bune si frumoase atunci cand partenerii sunt motivati din perspectiva relatiei pe care o au, pe care doresc s-o mentina si s-o dezvolte, sa depuna efort si sa fie interesati a indeplini sarcini potrivit intereselor comune. Insa, se poate intampla ca atunci cand scade interesul, disponibilitatea partenerilor de a coopera sa nu mai fie la parametrii optimi iar trebuie din contextul relatie sa nu mai fie un imperativ atat de logic. In aceste conditii, lucrurile care functionau in virtutea lui trebuie pot avea de suferit. La fel se poate intampla in cazul cand trebuie vine din partea celuilalt care observa sau simte ca lucrurile nu se intampla asa cum ar trebui.
Impunerea sau incercarea de a-l influenta pe celalalt intr-o directie sau alta fie prin comportament verbal fie prin atitudini non-verbale poate produce efecte negative cum ar fi: refuzul, nemultumirea, retragerea, evitarea, sau chiar reactii ostile de refuz. Este recomandat sa ne dezvoltam observatia si ascultarea si sa le integram ca elemente de comunicare si de relationare cu celalalt, chiar si cand este vorba de a impune unele lucruri care tin de binele relatiei pana la urma. Dar nu putem avea pretentia absolutista ca numai cum gandim noi este bine! Ca atare, trebuie…. pe care ti-ai dori sa-l insuseasca celalalt si la care sa se conformeze, ar trebui sa fie transformat intr-o mai ampla constientizare asupra valorilor, principiilor, atitudinilor, sentimentelor, comportamentelor personale, observarea in paralel a reactiilor celuilalt la toate aceste elemente si interpretarea lor cu cat mai putin subiectivsm implicat. Un trebuie…care nu il entuziasmeaza, poate declansa la partener reactii de amanare, de rezistenta, de refuz. Un trebuie…cu nuante de autoritate sau morala poate trezi sentimente de revolta sau vinovatie. Un trebuie…ca ordin sau comanda poate trezi aversiunea sau resentimentul partenerului fata de tine.
O buna intelegere mizeaza pe comunicare si cooperare, pe analiza motivatiilor, pe analiza avantajelor si dezavantajelor diferitelor actiuni implicate. Partenerul are nevoie de a simti ca este acceptat si inteles, chiar daca valorile la care va raportati intra in conflict. Cu toate ca nu poate fi intotdeauna realista, o atitudine neutra poate ajuta sa va mentineti valorile sub control. Ea implica ascultarea si recunoasterea celuilalt fara a judeca si fara a impune propria judecata.
Impactul lui “trebuie asupra ta”
Trebuie…odata emis implica asteptari care nu mizeaza decat pe dorintele tale si pe un mod subiectiv de a fi realizate. Sunt cerinte absolutiste ce exercita presiune chiar asupra emitentului si vor ingradi perceperea realitatii, pentru ca nu iau in calcul posibilitatile reale de realizare, factorii implicati, etc. Trebuie…limiteaza accesul la emotii si la comportamente adaptative.
Un lucru trebuie facut asa ….deci nu altfel…. Trebuie sa ma iubesti …asa cum te iubesc eu….
Neimplinirea dorintelor proiectate printr-un trebuie…sau altul, va conduce catre emotii puternice de tipul deprimarii, furiei sau alte emotii disfunctionale. Perceperea celuilalt ca fiind vinovat de tot si indreptarea furiei catre el sau cei din jur, sau in cazul deprimarii fuga de realitate sau izolarea.
Iti doresti o relatie echilibrata si sanatoasa ? Gaseste alternative la imperativul trebuie… prin cultivarea unei comunicari eficiente, ascultarea celuilalt, respect reciproc. Trebuie….poate induce stres si dezamagiri ambilor parteneri.
Citeste si Drepturile si obligatiile in cuplu
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog