Trimestrul 2 de sarcina – ghid complet si informatii importante
Trimestrul 2 de sarcina incepe in saptamana 14 si dureaza pana la saptamana 27. Aceasta perioada este considerata de viitoarele mamici ca fiind cea mai frumoasa din sarcina. Tot acum, senzatia de voma si oboseala incep sa dispara. Mai mult, fatul continua sa se dezvolte in trimestrul 2 de sarcina, luand in greutate si incepand sa arate din ce in ce mai mult cu un bebelus. In aceasta perioada, veti continua sa faceti ecografii care va vor arata ce sex are bebelusul. In acest articol, veti afla informatii relevante despre trimestrul 2 de sarcina.
Trimestrul 2 de sarcina – schimbari in corp si emotionale ale mamei
In trimestrul 2 de sarcina, corpul trece prin numeroase schimbari, foarte evidente. Uterul continua sa creasca si veti simti un disconfort sau dureri pe masura ce ligamentele uterine se intind. De asemenea, pielea de pe burta si sani se intinde, ceea ce va poate provoca o usoara mancarime. In trimestrul 2 de sarcina, puteti observa aparitia vergeturilor in aceste zone. Desi bebelusul cantareste sub 1 kg, volumul sangelui continua sa creasca pentru a satisface nevoile bebelusului. Aceasta situatie poate contribui la cresterea in greutate.
Sarcina poate fi o perioada emotionanta si foarte frumoasa, dar care poate aduce si schimbari in dispozitia pe care o aveti. Uneori, ambii parinti pot experimenta emotii dificile in timpul trimestrului 2 de sarcina, in special in privinta sarcinii sau a indatoririlor ca parinte. Sentimentul de anxietate nu este neobisnuit, dar daca acesta persista sau va afecteaza starea de bine, atunci acesta poate fi un semn de depresie sau anxietate pre-natala.
Trimestrul 2 de sarcina – schimbari ale bebelusului
In trimestrul 2 de sarcina, bebelusul va creste de la 7.5 cm si o greutate de 30 grame in saptamana 13 pana la 23 cm si 820 grame in saptamana 26. Aceste masuratori nu sunt aceleasi pentru toata lumea, dar pot fi un punct de plecare pentru a evalua modul in care se dezvolta bebelusul.
Bebelusul se va misca mai usor in sacul amniotic din uter. In jurul saptamanii 19, veti putea incepe sa ii simtiti miscarile. Cu timpul, chiar si partenerul va simti miscarile bebelusului. Aceasta este o experienta extraordinara pentru partener, care va incepe sa relationeze cu bebelusul inca din perioada intrauterina.
Pe parcursul acestor 3 luni din trimestrul 2 de sarcina, organele bebelusului vor continua sa se dezvolte. Ficatul, pancreasul si rinichii vor incepe sa functioneze. Aceasta este si perioada in care bebelusul incepe sa isi suga degetul. In jurul saptamanii 20, bebelusul va incepe sa auda sunete, inclusiv bataile inimii. Astfel, invata sa recunoasca vocea, chiar daca urechile nu sunt formate complet.
Trimestrul 2 de sarcina – teste si analize recomandate
In trimestrul 2 de sarcina, medicul va recomanda diferite teste pentru a verifica starea de sanatate a mamei si fatului. Pe parcursul trimestrului 2 de sarcina vi se vor efectua diferite teste inclusiv factorul Rh si cel pentru confirmarea sau infirmarea diabetului gestational.
Ecografia este de asemenea recomandata in trimestrul 2 de sarcina. Parintii sunt cei mai emotionati la aceasta ecografie intrucat aceasta le va spune sexul copilului. De asemenea, prin aceasta investigatie veti afla si daca bebelusul este complet dezvoltat din punct de vedere anatomic.
Analiza pentru Rh va confirma si daca aveti Rh pozitiv sau negativ. Factorul Rh este o proteina antigen care este prezenta in celulele rosii. Daca nu aveti aceasta proteina, inseamna ca aveti Rh negativ. In acest caz, in trimestrul 2 de sarcina, veti primi o injectie cu imunoglobulina pentru Rh. Astfel, veti preveni dezvoltarea anticorpilor care pot fi daunatori pentru fat. In cazul in care aveti Rh negativ, puteti primi aceasta injectie in trimestrul 2 de sarcina daca:
- ati avut o procedura invaziva (cum ar fi amniocenteza);
- ati avut o trauma abdominala;
- ati avut o sangerare semnificativa in timpul sarcinii;
- este necesar sa intoarceti bebelusul in uter.
Trimestrul 2 de sarcina – recomandari pentru o sarcina sanatoasa
In timpul trimestrului 2 de sarcina este recomandat sa mentineti un stil de viata sanatos. Medicul va poate recomanda sa practicati o activitate fizica pentru 20 de minute pe zi. Prin exercitii fizice regulate veti mentine un nivel optim de energie, dar veti ajuta si la dezvoltarea sanatoasa a fatului. Unele dintre activitatile cele mai sigure pentru aceasta perioada sunt inotul si mersul pe jos. Discutati cu medicul inainte de a practica orice fel de activitate fizica.
Pe langa activitatea fizica, veti reusi sa aveti o sarcina care se dezvolta normal si cu ajutorul unei diete sanatoase. Consumul de alimente cu vitamine si nutrienti va vor ajuta sa primiti necesarul de care aveti nevoie pentru a duce sarcina cu succes la sfarsit. De asemenea, medicul va poate recomanda vitamine prenatale. In plus, prin participarea la fiecare programare, veti putea sa monitorizati indeaproape sarcina si sa actionati la timp daca observati ca exista vreo problema.
In concluzie, trimestrul 2 de sarcina este o perioada foarte frumoasa pe care o veti experimenta. Deja sarcina este vizibila, iar bebelusul se dezvolta armonios si va ofera semne concrete ca este activ in uter. In aceasta perioada, chiar daca greturile si oboseala au trecut, este important sa continuati sa urmati un stil de viata sanatos. Pe langa miscarea constanta, consumul de alimente nutritive va vor ajuta sa mentineti un nivel ridicat de energie. Cu toate acestea, este recomandat sa nu mancati cat pentru doi, ci sa aveti mese dese, dar cu cantitati mici.
Surse:
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20047732
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/16092-pregnancy-second-trimester
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-second-trimester
https://www.webmd.com/baby/second-trimester-of-pregnancy
https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/2nd-trimester/week-13/