Tristete vs. depresie
Tristetea face parte din spectrul obisnuit al emotiilor umane si putem spune ca este normal sa o experimentam in situatiile potrivite (de exemplu cand o persoana draga sufera de o boala grava este normal sa fii trist; sau la serviciu cand stii ca ti-ai indeplinit planul si ai adus beneficii firmei si nu esti promovat, este iarasi o situatie care iti provoaca tristete);
Depresia este o conditie complet diferita, care nu urmeaza aceste reguli emotionale normale. Amploarea efectelor asupra mintii si corpului, fac distinctia intre aceste doua conditii. Depresia este o conditie medicala, iar caracteristicile acesteia sunt detaliate in DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Depresia sau tulburarea depresiva cum mai este numita de specialisti, vine cu o combinatie de noua simptome diferite, variind de la pierderea in greutate pana la oboseala. Pentru a putea fi pus acest diagnostic este necesara intrunirea a cel putin 5 din aceste criterii si experimentarea lor in fiecare zi pentru o perioada de cateva luni.
Depresia are o importanta mult mai evidenta decat tristetea, care are un caracter tranzitoriu, de scurta durata, in legatura cu situatiile ce o declanseaza. Depresia este o tulburare biopsihosociala care poate avea cauze psihologice sau fiziologice. Factorii de mediu care contribuie in depresie pot fi: divortul, abuzul sexual, violenta in familie, pierderea unei persoane dragi. Afectiunile care pot contribui la declansarea depresiei pot fi: abuzul de alcool sau medicamente, bolile tiroidiene, accidentul vascular, dezechilibrele hormonale, sau alte afectiuni fizice cum ar fi: artrita, insuficienta cardiaca, cancerul. O alta situatie medicala care poate declansa depresia este deficitul neurotransmitatorilor din creier care poate declansa un dezechilibru ce influenteaza in mod negativ starea generala de spirit.
Persoanele depresive sunt de obicei letargice, tematoare, retrase si nu au dorinta sa interactioneze social. Un alt simptom al depresiei este lipsa de concentrare si dificultatile de memorie. Tulburarile alimentare si tulburarile somnului sunt si ele intalnite in depresie. Multi oameni care sufera de depresie au ganduri de auto-vatamare, de sinucidere. Persoanele depresive se simt slabe si inferioare si nu reusesc sa isi depaseasca propria suferinta. Deseori au sentimente de vinovatie, inutilitate, neajutorare. Se evidentiaza la persoanele depresive pierderea interesului si a placerii pentru unele activitati care in trecut ofereau placere, de asemenea pierderea interesului pentru activitatea sexuala. Multi oameni minimalizeaza depresia si efectele pe care le poate produce, sau cred ca daca ignora simptomele depresiei aceasta se va vindeca de la sine, insa in realitate nu este asa. Este necesar un tratament adecvat si/sau psihoterapie pentru a putea fi depasita.
Limite intre tristete si depresie:
A fi trist nu este o stare acaparatoare in intregime, deoarece indiferent de motivele tristetii inca te mai poti bucura de lucruri care inainte iti creau placere. Tristetea este o conditie situationala (tristetea este specifica cauzei sale: boala sau moartea cuiva drag, separarea maritala sau pierderea serviciului, dar redresarea starii de spirit se produce dupa o perioada relativ scurta de timp. Cand esti trist, este normal sa nu ai pofta de mancare sau sa amani mesele, sa amani somnul, dar dupa o scurta perioada revii la obiceiuri sanatoase. In tristete nu persista sentimentul de lipsa de valoare sau de vinovatie si persoana isi gaseste puterea sa traverseze perioada si sa isi revina.
Citeste si Adio anxietate si depresie! Iata cum scapi de ele!
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog