Trombocitopenia si sarcina
In sarcina normala, trombocitele sunt in limitele normale, de 150.000 − 450.000/microlitru la majoritatea gravidelor; cu toate acestea, ele pot fi usor mai mici, comparativ cu femeile care nu sunt gravide. Trombocitopenia care apare in timpul sarcinii este o problema de diagnostic si management si poate avea mai multe cauze. Clasificarea se va concentra pe doua aspecte: trombocitopenia descoperita intamplator in timpul unei sarcini normale si trombocitopenia asociata cu preeclampsia/eclampsia si sindromul HELLP.
Ce reprezinta trombocitopenia gestationala?
Trombocitopenia gestationala reprezinta cca 70- 80% din cazurile de trombocitopenie in sarcina si este definita de urmatoarele cinci criterii:
● trombocitopenie usoara si asimptomatica. Numarul de trombocite este, de obicei, > 70.000/microlitru, undeva intre 130.000 − 150.000/uL;
● fara antecedente de trombocitopenie (cu exceptia, eventual, a dezvoltarii in timpul unei sarcini anterioare);
● aparitia la o varsta inaintata de gestatie;
● nicio asociere cu trombocitopenia fetala;
● rezolutia spontana dupa nastere, in general la 1-2 luni postpartum.
Frecventa trombocitopeniei gestationale este undeva in jurul valorii de 5%. Afectiunea este considerata a fi benigna si ghidurile descurajeaza alte ingrijiri prenatale, cu exceptia conduitei standard de rutina.
Caracteristicile trombocitopeniei gestationale
Multe, daca nu toate caracteristicile trombocitopeniei gestationale, sunt similare cu cele ale trombocitopeniei imune usoare (ITP), sugerand o posibila etiologie imunologica. Mai multe observatii sprijina ipoteza ca trombocitopenia gestationala poate fi o manifestare usoara si tranzitorie a ITP.
Daca trombocitopenia mamei nu este severa si apare tarziu in sarcina sau la termen, in cazul in care trombocitele ei revin la normal dupa nastere si in cazul in care numarul de trombocite ale nou-nascutului este normal, trombocitopenia gestationala este un diagnostic adecvat. ITP este diagnosticul mai probabil daca trombocitopenia apare devreme in timpul sarcinii sau daca numarul de trombocite este foarte mic (de exemplu, < 50.000/microlitru).
Managementul la gravidele cu trombocitopenie
Nasterea vaginala se desfasoara in siguranta la un numar de trombocite situat intre 30.000 si 50.000/microlitru, iar operatia cezariana si nasterea instrumentala, la un numar de trombocite de peste 50.000/microlitru. Anestezia epidurala poate fi realizata in conditii de siguranta la femeile cu trombocitopenie gestationala care au un numar de trombocite intre 75.000 si 80.000/microlitru.
Preocuparea imediata este fata de trombocitopenia fetala si fata de riscul de hemoragie intracraniana dupa nastere. Majoritatea studiilor arata ca riscurile fetale si materne in cazul trombocitopeniei gestationale sunt aproape nule.
Care este prognosticul?
Pentru acele femei la care numarul de trombocite se normalizeaza si care, prin urmare, indeplinesc definitia actuala a trombocitopeniei gestationale, trombocitopenia recurenta la o sarcina ulterioara poate fi intalnita.
Nu exista studii de urmarire pe termen lung ale femeilor diagnosticate cu trombocitopenie gestationala pentru a determina daca ele raman cu trombocitopenie persistenta si, prin urmare, au, de fapt, ITP, sau daca au un risc mai mare de a dezvolta ulterior ITP.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie