Trucuri psihologice care te scapă de stres
În viața de zi cu zi, cu toții am trecut într-un fel sau altul printr-o stare de stres, fie la locul de muncă, fie acasă. Uneori poate acționa ca un factor pozitiv care ne poate determina să avem o performanță mai bună sau, dimpotrivă, poate duce la apariția unor probleme de sănătate.
Dacă trăiți cu un nivel ridicat de stres, vă puneți întreaga stare de bine în pericol. Stresul dăunează echilibrului emoțional, precum și sănătății fizice. Îți limitează capacitatea de a gândi clar, de a funcționa eficient și de a te bucura de viață.
Gestionarea eficientă a stresului, pe de altă parte, te ajută să întrerupi stresul pe care îl ai în viață, astfel încât să poți fi mai fericit, mai sănătos și de ce nu, mai productiv. Scopul final al tuturor este o viață echilibrată, cu timp pentru lucru, timp pentru familie, pentru prieteni, pentru relaxare. Și, bineînțeles să fim rezistenți și să putem face față provocărilor. Dar managerierea stresului nu rezolvă chiar toate problemele din viață. De aceea, este important să experimentați și să aflați ce funcționează cel mai bine pentru voi.
Identificați sursele stresului din viața voastră
Primul lucru în a controla stresul începe cu identificarea surselor de stres din viața ta. Acest lucru nu este la fel de simplu precum sună. Deși este ușor să identifici factorii de stres major, cum ar fi schimbarea unui loc de muncă, un divorț, o pierdere materială sau emoțională, identificarea surselor de stres cronic poate fi mai complicată. Sigur, s-ar putea să fiți îngrijorați în mod constant de termenele de muncă, dar poate că este vorba de amânare, mai degrabă decât de solicitările reale de muncă, care cauzează stresul. Pentru a vă identifica adevăratele surse de stres, priviți cu atenție obiceiurile, comportamentele și motivațiile găsite:
Îți explici stresul ca fiind unul temporar („Am de făcut un milion de lucruri pe care trebuie să le rezolv acum”) fără să îți aminteșți ultima oară când ai stat o clipă cu tine și ai respirat o gură de aer?
Îți poți defini stresul ca o parte integrantă a muncii sau a vieții tale personale sau ca parte a personalității tale?
Dai vina pe stresul tău sau pe ceilalți oameni și anumite evenimente din exterior sau vezi totul ca pe o normalitate?
Evitați stresul inutil
A evita o situație stresantă care trebuie rezolvată, nu produce decât tensiune suplimentară la nivel psihic, dar dacă modul în care o abordați este direct, este posibil să fiți surprins de numărul de factori de stres din viață pe care îi puteți elimina.
Aflați cum să spuneți „nu”.
Cunoașteți-vă limitele și respectați-le. Fie că vă aflați în viața personală sau profesională, nu încercați să faceți mai mult decât este posibil. Românul are o vorbă ”Nu te întinde mai mult decât îți este plapumă! Faceți diferența între „trebuie!” și „ar trebui” și, mai spuneți și „nu” pentru a nu vă asuma sarcini inutile.
Evitați oamenii care vă stresează.
Dacă cineva provoacă în mod constant stres în viața ta, limitează timpul petrecut cu acea persoană sau întrerupe relația. Preia controlul asupra locului în care trăiești și, dacă a privi la televizor știrile de seară îți produce anxietate, oprește televizorul. Dacă traficul te enervează, găsește-ți un traseu mai lung, dar mai puțin folosit de ceilalți. Dacă a merge la cumpărături reprezintă o sarcină neplăcută, fă cumpărăturile online.
Scrieți o listă de sarcini.
Analizați programul, responsabilitățile și sarcinile zilnice. Dacă aveți prea multe de făcut, lăsăți ceea ce nu este cu adevărat necesar în partea de jos a listei sau eliminați-le în întregime. Până când nu vă asumați responsabilitatea pentru rolul pe care îl jucați în crearea sau menținerea acestuia, nivelul de stres va rămâne în afară controlului personal.
Schimbă situația.
Dacă nu puteți evita o situație stresantă, încercați să o schimbați. Adesea, aceasta implică schimbarea modului în care comunicați și se produce în viața de zi cu zi. Exprimați-vă sentimentele în loc să le ascundeți. Dacă vă deranjează ceva sau cineva, fiți mai asertivi și comunicați-vă preocupările într-un mod deschis și respectuos. Dacă nu vă exprimați sentimentele, resentimentele se vor dezvolta și stresul va crește.
Fiți dispuși să faceți compromisuri.
Dacă vă doriți ca cineva să își schimbe comportamentul, fiți dispuși să faceți același lucru. Dacă ambii sunteți dispuși să faceți ceva, măcar puțin, veți avea șanse bune de a comunica eficient și de a trăi într-un mediu liniștit.
Creați un program echilibrat.
Tot timpul munca fără nici o clipă de relaxare reprezintă rețeta ideală pentru burnout. Încercați să gășiți un echilibru între viața profesională și viața de familie, activitățile sociale, responsabilitățile zilnice și perioadele de repaus.
Recadrează problema/ schimbă poziția.
Încercați să priviți situația și dintr-o altă perspectivă, în loc să vă enervați de blocajul în trafic, luați-o ca pe o pauză să priviți lumea din jur sau să ascultați muzică la radioul preferat sau de a vă bucura de timp singuri.
Priviţi imaginea de ansamblu.
Luați în considerare situația stresantă. Întreabă-te cât de important va fi pe termen lung. Va conta o lună? Un an? Merită într-adevăr să vă supărați? Dacă răspunsul este negativ, concentrați-vă timpul și energia în altă parte.
Coborâți standardele.
Perfecționismul este o sursă majoră de stres care poate fi evitat. Stabiliți standarde rezonabile pentru voi și pentru cei din jur și învățați să fiți în regulă cu „suficient de bun”.