Tu îți cunoști zona de confort?
Cu siguranță, toți avem o zonă de confort, o zonă în care ne simțim în siguranță, dar care, în același timp este și periculoasă pentru că rămânând prea mult timp aici riscăm să pierdem posibilitatea de a evolua și progresa. Din acest motiv este foarte important ca fiecare să-și cunoască zona de confort și să facă tot posibilul să iasă din ea.
Ce este zona de confort?
Pentru a lupta cu inamicul este important să-l cunoaștem, de aceea ne propunem să oferim o definiție cât mai clară și exactă a ceea ce se numește zonă de confort. Ei bine, zona de confort este acel spațiu, nu neapărat fizic, în care te simți bine, în care te mulțumești cu ceea ce ai, în care te simți relaxat și detașat de tot ce se petrece în jurul tău. Când ești în zona de confort nu te deranjează rutina, nu te obosește obișnuința și nu simți că trebuie să aduci îmbunătățiri. Cu alte cuvinte, ți-e cald și bine în zona de confort.
De ce este periculoasă zona de confort?
Zona de confort, așa cum am spus, pe câtă siguranță îți aduce, pe atât este de periculoasă. De fapt, zona de confort este o barieră mentală, este o limitare a propriei tale persoane, a capacităților și abilităților tale, o restricționare a personalității tale. Zona de confort este o iluzie, o pierdere a unui timp prețios, o inhibare a propriei puteri, o alternativă convenabilă a lașității, a renunțării la lupta de a fi mai mult decât ești.
Persoanele care rămân prea mult în zona de confort se tem, de fapt, de eșec. Riscă să rămână singure de teama suferinței din dragoste, riscă să rămână pe aceeași poziție la job pentru că nu îndrăznesc să aspire la mai mult, nu îndrăznesc să-și seteze obiective înalte din teama de a nu se autodezamăgi. Zona de confort este sinonimă inclusiv cu stima de sine scăzută și cu lipsa de încredere în propria persoană. Majoritatea persoanelor care rămân blocate în zona de confort nu au viață socială și au tendința de a refuza orice nouă oportunitate care vine spre ei.
Cum știi care este zona ta de confort?
Este foarte greu să-ți definești singură zona de confort, dar nu este imposibil. În primul rând, trebuie să fii foarte sinceră cu tine și dispusă să înfrunți adevărul. Analizează-te cu atenție și vezi ce te face, cu adevărat fericită. Atenție! Nu, mulțumită, nu împlinită, ci fericită! Fericirea este antonimă stării de confort pentru că fericirea este o explozie de bine interioară.
Dacă stai într-o relație toxică, alături de un partener care nu te reprezintă, și nu te desparți pentru că nu vrei să fii singură, înseamnă că ești în zona de confort. Dacă locul de muncă nu-ți place, dar ți-e frică să-l pierzi pentru că ești mulțumită de cât câștigi, înseamnă că ești în zona de confort. Dacă vrei să călătorești, dar ți-e frică de avion sau de necunoscut, înseamnă că ești în zona de confort. Dacă locuiești la țară, dar visezi să locuiești la oraș, însă te temi să renunți la stilul tău de viață, înseamnă că ești în zona de confort. Dacă ești nemulțumită de felul în care arăți, dar nu faci nimic în acest sens, tot în zona de confort ești și lista poate continua la infinit.
Cum să ieși din zona de confort
Evadarea din zona de confort nu este ușoară. Nici prizonierii nu știu să se bucure de libertate în prima zi. Trebuie să faci pași mici și siguri și să nu te dai bătută. Primul pas este să îndrăznești să visezi la mai mult. Apoi să-ți transformi visele în aspirații. Următorul pas este să-ți setezi obiective îndrăznețe și provocatoare pentru că doar acestea te pot stimula să lupți cu tine și cu limitele tale.
După ce ai lucrat la nivel psihic îndeajuns de mult încât să ai încredere în tine că poți face tot ce ți-ai propus, fă sport! Activitatea fizică contribuie la eliberarea serotoninei, hormonul fericirii, și ai nevoie de aceste doze pentru a nu cădea în plasa temerilor.
Un alt pas important este anturajul. Ai nevoie să ai în jurul tău oameni care sunt veșnic într-o competiție cu ei înșiși. Dacă vei sta între tipare delăsătoare, vei crede că este o atitudine normală și la un moment dat vei renunța și tu.
Investește în tine! Tu ești motorul tău, deci alimentează-te! Nu în ultimul rând, asumă-ți riscuri! Abia când vei ieși din zona de confort vei începe să simți că trăiești cu adevărat!
Citeşte şi 7 modalităţi (pro)active de îndepărtare a stresului din viaţa ta