Tu stii sa-ti ceri iertare? Iata cum si cand sa-ti ceri scuze corect!
A ne cere iertare este echivalent cu a ne recunoaste vina, a recunoaste ca am gresit, iar din acest motiv pentru unii poate fi o actiune foarte greu de pus in practica. Psihologii au descoperit ca exista mai multe forme de a ne cere iertare si ca nu orice „iarta-ma” reprezinta cu adevarat o parere de rau si nici nu este obligatoriu echivalent cu dorinta de iertare in sine. Iata cum si cand sa-ti ceri iertare intr-un mod corect!
Ce inseamna „iarta-ma”?
Cand spui „iarta-ma” este important sa intelegi care este valoarea reala a cuvintelor. A cere iertare inseamna ca ti-ai recunoscut vina, ca ai inteles intocmai unde ai gresit, ca iti doresti sa indrepti situatia si mai ales ca esti convinsa ca nu o vei mai repeta. Pe de alta parte, daca-ti ceri iertare, desi tu nu consideri ca ai gresit, mai bine te opresti. In acest caz este important sa porti o discutie cu partenerul pentru a judeca si clarifica situatia.
Primul pas: asumarea
Inainte de a ne cere iertare, trebuie sa fim siguri ca suntem dispusi sa o facem, cu alte cuvinte ne asumam vina si nu o facem doar de dragul celuilalt. Este important de punctat ca felul in care ne prezentam scuzele contribuie foarte mult la obtinerea rezultatului dorit.
· Recunoasterea vinovatiei
Pentru a-ti cere iertare trebuie sa fii convinsa intr-adevar ca ai gresit si inainte de toate trebuie sa-ti recunosti tie insati asta. Abia apoi fa-o in fata partenerului. Acest pas este important in definirea cererii de iertare in sine. Daca esti constienta ca ai gresit, vei putea sa-ti argumentezi mult mai bine dialogul si sa-ti transmiti scuzele din suflet.
· Renuntarea la defensiva
Asumarea unei greseli inseamna in primul rand renuntarea la pozitia defensiva. Daca tu ai gresit, nu incerca, din orgoliu sau ambitie, sa intorci vina asupra celuilalt sau sa-l faci si pe el sa se simta responsabil de greasala ta. Nu aduce in prezent situatii din trecut, fapte pe care si el le-a facut, chiar daca sunt asemanatoare, pentru a-ti „spala pacatele”.
Exprima-ti regretul
Inainte de a-ti formula cererea de iertare, poarta un dialog cu partenerul si exprima-ti intr-un mod sincer regretul. Daca simti nevoia sa-i explici motivele pentru care ai facut o anume fapta, ai spus o anume vorba sau ai luat o anume decizie, fa-o, insa fara a-l implica pe el si actiunile lui. Este foarte important sa punctezi ca ai inteles unde ai gresit si ca nu o vei mai repeta. Asigura-l ca esti dispusa sa repari ceea ce ai stricat si ca iti asumi toata responsabilitatea pentru asta. Dupa ce ai urmat toti acesti pasi, cere-i sa te ierte si sa-ti acorde sansa de a-i demonstra ca intr-adevar iti pare rau.
Cum sa NU iti ceri iertare
Psihologii au observat ca in spatele cererii de iertare exista o adevarata psihologie si ca nu orice astfel de cerere are rezultatul asteptat. Astfel, au definit si niste moduri gresite in care nu trebuie sa spunem „iarta-ma”.
· Iarta-ma, dar…
Cuvantul „dar” in acest context are rolul de a anula scuzele noastre. Daca spui „imi pare rau, dar…” nu faci altceva decat sa-ti gasesti scuze si sa nu-ti asumi integral vina. Cu alte cuvinte, este o pseudo-iertare care, indiferent de natura argumentarii tale, nu evidentiaza decat faptul ca regretele tale sunt false.
· Imi pare rau ca ai simtit/crezut/gandit asta…
Cand iti ceri iertare, iti ceri iertare pentru actiunile tale si nu pentru modul in care le-a interpretat sau le-a receptionat cealalta persoana. Cu alte cuvinte, aceasta forma de a-ti prezenta cererera este doar pe jumatate utila si, prin urmare, poate fi absolut ineficienta. Prin urmare, nu spune „imi pare rau ca ai simtit asta”, ci spune „imi pare rau ca te-am facut sa simti asta. Nu se va mai repeta”.
· Nu cere iertarea pe loc
O alta greseala atunci cand iti ceri iertare este sa-i impui partenerului sa te ierte pe loc. Este normal ca, in functie de gravitatea faptelor, acesta sa aiba nevoie de timp de analiza, de gandire, aspect care nu este echivalent cu faptul ca nu te iarta. Prin urmare, nu cere si nici nu astepta ca celalalt sa te ierte pe loc.