Tulburări ale ovulației: cauze și efecte
Tulburările de ovulație sunt una dintre cauzele principale ale infertilității feminine și apar atunci când ovulația este perturbată sau absentă. Aceste tulburări pot fi confirmate prin teste de sânge. O femeie cu tulburări ale ovulației poate avea anovulație (lipsa ovulației), o afecțiune în care foliculii de pe ovare nu eliberează ovule. Poate avea oligoovulație, situație în care ovulația este neregulată, dar nu este complet absentă. În oligoovulație ovulele sunt eliberate în momente care nu coincid cu fertilizarea sau cu implantarea.
Cauze ale tulburărilor de ovulație
Sunt descrise în literatura de specialitate multiple cauze ale tulburărilor de ovulație, dintre acestea amintim:
- Probleme hormonale. În momentul în care creierul sau glanda pituitară nu eliberează hormoni adecvați sau nivelul hormonilor este dezechilibrat apar problemele hormonale. Aceste tulburări pot să apară din cauza stresului, a dietei, a exercițiului fizic intens, a radiațiilor sau din cauza sindromului ovarelor polichistice. Sindromul ovarului polichistic duce la eliberarea ovulelor la intervale neregulate de timp sau deloc. Efortul fizic intens, cum ar fi în cazul sportivele de performanță sau antrenamentul excesiv la sala de forță cresc nivelul de endorfine de la nivelul creierului și coloanei vertebrale. Acestea au ca efect inhibarea producției de FSH de către glanda hipofizară. Ovarul primește mesaje foarte slabe care îi spun să crească și să elibereze un ovul.
- Probleme legate de ovare. Sunt unele femei care se nasc fără ovare sau care au o activitate scurtă de viață și atunci vorbim despre insuficiență ovariană prematură. Adică ovarul se comportă ca și cum ar fi la menopauză. Acest lucru apare uneori și la paciente foarte tinere, uneori sub 35 de ani. Alte femei au ovare rezistente la efectele hormonilor, iar ovarele lor nu se dezvoltă sau mai sunt cazuri în care ovarele au suferit modificări în urma administrării de medicamente (utilizarea pe termen lung a antiinflamatoarelor nesteroidiene, unele medicamente antipsihotrope- marijuana, cocaina), radiații sau intervenții chirurgicale.
- Afecțiuni ovariene. Aici vorbim despre prezența chisturilor și a endometriozei care pot interfera uneori cu răspunsul ovarelor la mesajele pe care le primește de la creier și glanda hipofiză împiedicând astfel creșterea și ovulația anormală a ovulelor.
- Alte afecțiuni. Sunt nenumărate bolile care pot influența producția scăzută de ovule, dintre acestea amintim, boli la nivelul glandei tiroide, glandei suprarenale sau diabet. Un tip special de tumoră hipofizară este prolactinomul, care duce la creșterea producției de lapte matern. Prolactinoamele cresc la nivelul glandei pituitare și prolactina produsă duce la scăderea producției de FSH prin urmare previne ovulația.
Cum tulburările de ovulație determină infertilitate?
Dacă ovulația este dereglată sau absentă înseamnă că ovulul este eliberat de ovar rar sau niciodată împiedicând astfel concepția. Ciclurile menstruale anormale sunt caracterizate prin perioade neobișnuit de lungi și rare, ceea ce indică o tulburare de ovulație.
Medicul ginecolog poate pune diagnosticul de tulburare de ovulație, în urma discuției cu pacienta despre ciclurile menstruale anterioare, iar testele de sânge și ecografia transvaginală pot fi de asemenea folosite pentru a clarifica dacă are loc ovulația.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 22% REDUCERE.