Tumorile ovariene si chisturile ovariene
Tumorile ovariene reprezinta un tesut nou format cu provenienta din structura ovarului matur, a vestigiilor embrionare care evoca momentul din ontogeneza acestuia. Majoritatea tumorilor ovariene 80-85% sunt tumori benigne, iar 2/3 din acestea apar in perioada reproductiva.
Clasificarea tumorilor ovariene benigne
A. Chisturile ovariene functionale apar prin evolutia anormala a unor foliculi sau corpi galbeni, nu produc simptomatologie semnificativa si nu necesita tratament chirurgical.
• Chistul folicular apare prin lipsa ruperii foliculului matur, avand dimensiuni de aproximativ 5-6 cm. Peretii chistului sunt subtiri, cu continut serocitrin, astfel lipsa corpului galben duce la scaderea secretiei de progesteron. Chistul folicular asimptomatic poate fi depistat intamplator ecografic, iar uneori se asociaza cu amenoree, retentie hidrica, mastodinie. Rareori se poate rupe. Fumatul se asociaza frecvent cu riscul de producere a chisturilor, in timp ce consumul de contraceptive orale scade sansele de aparitie a acestora.
• Chistul corpului galben se formeaza dintr-un corp galben menstrual/gestational, cu dimensiuni intre 3-5 cm, iar lichidul intrachistic este brun ciocolatiu. Clinica este destul de zgomotoasa fiind caracterizata de sindromul Halban tradus prin hemoragie, durere abdominala, amenoree si eliminarea de lambouri de mucoasa uterina. Evolutia spre ruptura poate genera hemoperitoneu, necesitand interventie chirurgicala.
• Chisturile luteinice multiple sunt extrem de rare, apar prin stimularea ovariana cu gonadotrofina endogena/exogena. Se intalnesc in mola hidatiforma, coriocarcinom, sarcina complicata cu eclampsie, diabet zaharat, sindrom de hiperstimulare ovariana, izoimunizare Rh. Sunt in general bilaterale mari (pana la 30 cm), tabloul clinic este dominat de boala de fond, regreseaza spontan. Tratamentul medicamentos se face cu estroprogestative sau progestative, tratamentul este indicat in caz de complicatii, diametrul este mai mare de 8 cm, chist persistent mai mult de 3 luni la tratament.
• Sindromul ovarelor polichistice este caracterizat de amenoree / spaniomenoree (4-5 menstruatii pe an), infertilitate, sterilitate, anovulatii, hirsutism, prezenta sau absenta menstruatiei. Tratamentul este complex si trebuie strict individualizat, se recomanda inducerea ovulatiei, combaterea hirsutismului, scaderea in greutate, corectarea rezistentei la insulina.
B. Tumori ovariene mezoteliale
• Chistul seros simplu – cea mai frecventa forma de tumora ovariana benigna. Poate ajunge la 6-8 cm avand suprafata uni- sau multiloculara, neteda cu pereti subtiri, plina de un lichid serocitrin. In majoritatea cazurilor, regreseaza spontan sau prin supresie hormonala.
• Chistul papilar /chistadenomul seros papilifer prezinta vegetatii interne intr-un lichid serocitrin, fiind o tumora multiloculara. Poate fi in unele cazuri si bilateral.
• Chistul mucinos apare, de regula, la menopauza, fiind de dimensiuni mari, multilocular cu continut gelatinos, lipicios. Adesea se asociaza cu alte tipuri de tumori ovariene.
• Chistele endometriozice intereseaza, in general, ambele ovare, pot fi de la cativa milimetri pana la 10 cm. Intrachistic, se intalneste un continut vascos si ciocolatiu, caracteristic pentru afectiunile ovariene. Transformarea spre o forma maligna este extrem de rara.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie