Un regizor rus care a stat aproape doi ani în arest la domiciliu îți dă câteva sfaturi pentru perioada izolării
Kirill Semyonovich Serebrennikov este numele regizorului rus de film și teatru care a fost nevoit să petreacă aproximativ 20 de luni arestat la domiciliu, între anii 2017 și 2019. Recent, acesta a transmis un mesaj celor care sunt în carantină în această perioadă, mesaj care conține mai multe sfaturi despre cum și-ar putea petrece timpul și cum își pot organiza viața în izolare.
“Acceptă ceea ce ți-a fost hărăzit ca pe un dar al destinului”
Într-un interviu pentru portalul Meduza, regizorul a spus: “Să trăiești izolat într-o casă sau într-un apartament, singur sau cu familia, nu este un blestem divin și nici o pedeapsă. De fapt, este momentul adevărului. Neavând voie să iasă din casă între august 2017 și aprilie 2019, Serebrennikov a scris mai multe piese și scenarii, devenind, așa cum chiar el o spune, “un specialist în izolare”.
“Dacă, având în vedere situația, ești capabil să extragi doar lucruri pozitive, izolarea și singurătatea nu vor fi inutile. Acceptă ceea ce ți-a fost hărăzit ca pe un dar al destinului”, a ținut regizorul să menționeze, ca prim sfat.
Cea de-a doua sugestie a lui Serebrennikov a fost aceea de a nu mai folosi cuvinte precum “izolare” sau “carantină” și de fi gata să ne “restartam” cu totul stilul de viață. De asemenea, regizorul rus consideră că este foarte important să îți suni (atunci când simți să o faci) părinții și prietenii, oamenii apropiați și care înseamnă cu adevărat ceva pentru tine. Este un moment bun să faci asta; te vei bucura când se termină izolarea și te vei putea întâlni din nou cu ei.
“Scrie, desenează, sculptează. Nu-ți fie frică, din fericire nu te vede nimeni.”
Un alt sfat a fost acela de a începe să citim una dintre acele cărți voluminoase pe care le avem în bibliotecă și pe care le-am evitat până acum. Poți de asemena să ții un jurnal sau să faci o listă (da, de ce nu?) cu lucrurile care contează real în viața ta; poți să te gândești la această listă ca la șansa unui nou plan. Serebrennikov este un adept al budismului și se prea poate ca sfaturile lui să aibă, evident, astfel de influențe.
Izolarea, indiferent dacă este forțată sau voluntară, este o ocazie excelentă pentru a dobândi anumite deprinderi artistice sau pentru a învăța o limba străină. “Scrie, desenează, sculptează. Nu-ți fie frică, din fericire nu te vede nimeni.” Serebrennikov recomandă să nu uităm nici de sport, fie că practicăm yoga sau exerciții de gimnastică. Planificarea unei diete ar trebui de asemenea să se numere printre prioritățile noastre în perioada de izolare.
Dincolo de toate acestea, plăcerea este și ea foarte importantă și, susține regizorul rus, trebuie “să vedem filme noi, să ascultăm muzică nouă, să facem sex, să plantăm flori… în fiecare zi să existe ceva nou în viață noastră. Să începem de la zero, cu plăcere.”