„Uneori, importanta bolilor de piele este subestimata, in special in cazul afectiunilor nedureroase”
„Daca exista si cea mai mica suspiciune legata de un contact sexual neprotejat, e bine sa mergem la medic pentru a depista precoce o eventuala infectie”, este de parere doamna dr. Madalina Caraivan, medic specialist dermatovenerologie. Aflati in interviul de mai jos cat de dese ar trebui sa fie controalele la medicul dermatolog, ce BTS-uri se pot transmite prin sex oral, care sunt cele mai frecvente afectiuni sezoniere ale pielii si multe alte informatii de actualitate din domeniul dermatovenerologiei.
De ce ati ales specializarea dermatovenerologie?
Deoarece imi plac provocarile, iar dermatovenerologia, prin diversitatea extrema a manifestarilor diferitelor afectiuni, solicita atat o cultura medicala bogata, cat si abilitati deductive consistente. In plus, e o specialitate care imi permite sa fiu atat clinician, cat si chirurg, imbinand tratamentul medical al bolilor cu diferite interventii de mica chirurgie.
Ce pasiuni aveti in afara de medicina?
Ma atrag indeletnicirile in care imi pot manifesta libera creativitatea, in care ma pot implica activ si care au legatura, ca si meseria mea, cu frumosul: artele vizuale (mai ales fotografia, desenul, pictura, designul interior, prelucrarea lemnului, lucrul cu materiale textile etc).
Oamenii, de obicei, nu acorda foarte multa importanta afectiunilor pielii. Cat de importanta este aceasta arie a medicinei?
Intr-adevar, uneori importanta bolilor de piele este subestimata, in special in cazul afectiunilor nedureroase. Insa, la polul opus, consult frecvent pacienti care sunt foarte afectati de manifestarile cutanate, mai ales cand exista potential de aparitie a cicatricilor si uneori chiar de desfigurare in absenta tratamentului corect. Chiar daca aspectul estetic nu e esential pentru un anumit individ, infatisarea are un rol important in cadrul interactiunilor sociale, si nu o putem neglija. Un alt aspect care merita mentionat este cel al modificarilor pielii care pot fi primul semn al unor afectiuni interne serioase (de exemplu diabetul zaharat) ce pot fi astfel depistate precoce.
Cat de dese ar trebui sa fie controalele la medicul dermatolog?
Pentru o persoana sanatoasa, care nu a suferit anterior de cancer de piele, se considera necesar un examen corporal complet (evaluarea pielii din cap pana in picioare) o data pe an.
In functie de unele particularitati (alunite cu aspect atipic, rude de gradul I cu cancere de piele, istoric de expunere la raze X etc), dermatologul poate recomanda consultatii mai frecvente, de exemplu bianual sau trimestrial. In afara de controalele dermatologice periodice, sunt importante si autoexaminarile regulate, in urma carora fiecare dintre noi poate observa eventuale modificari ale pielii: noi alunite sau zone cu coloratie modificata etc.
Care sunt cele mai noi tendinte in dermatologie?
In ultimii ani au luat si la noi amploare dermatologia cosmetica si procedurala si medicina antiaging. Acestea sunt ramuri ale dermatologiei care isi propun scopul ambitios de a modela, infrumuseta si intineri chipul pacientului, bineinteles dupa o evaluare generala riguroasa. Se vorbeste foarte mult despre „liquid facelift” sau „liftingul fara bisturiu”: in cadrul acestuia, se combina injectarea de substante numite fillere (de exemplu acidul hialuronic) si substante care imobilizeaza musculatura faciala (toxina botulinica), rezultatul fiind reducerea ridurilor, cresterea tonusului cutanat si refacerea volumetriei faciale.
O alta tendinta este adoptarea si incorporarea uneltelor de comunicare si networking online, cu aparitia de aplicatii pentru telefonul mobil care pot facilita diagnosticul precoce ale anumitor afectiuni si accesul rapid al pacientilor la dermatologi din zona in care locuiesc.
Ce BTS-uri se pot transmite prin sex oral?
In absenta unei educatii sexuale corecte, exista multe persoane care considera ca alegand sexul oral (neprotejat cu prezervativ) in detrimentul contactelor sexuale vaginale beneficiaza de protectie fata de unele infectii cu transmitere sexuala. Nimic mai fals! Sexul oral neprotejat se poate solda cu contractarea infectiei cu papiloma virus uman (HPV), cu virusul imunodeficientei umane (HIV), cu virusuri herpetice (Herpes Simplex de tip I sau de tip II), cu virusuri hepatitice (de exemplu virusul hepatitei B), cu Treponema pallidum (bacteria care determina sifilisul), cu o bacterie numita gonococ (care e responsabila de boala numita gonoree sau blenoragie) etc.
Care sunt principalele simptome care trimit pacientul la medic in ceea ce priveste BTS-urile?
De cele mai multe ori, pacientii ajung la dermatovenerolog, ginecolog sau urolog acuzand mancarimi, usturimi sau senzatie de arsura in zona intima; in plus, pot aparea usturimi in timpul mictiunii, secretii (vaginale sau uretrale) in cantitate mai mare decat in mod normal si de culoare si miros modificate, durere in timpul contactului sexual, durere testiculara, prurit anal etc; uneori, acestia observa diferite leziuni genitale: basicute cu lichid (vezicule), roseata, rani (ulceratii), negi genitali etc. Nu trebuie sa uitam ca infectiile pot fi uneori asimptomatice (fara manifestari aparente, de genul celor enumerate mai sus), insa, daca exista si cea mai mica suspiciune legata de un contact sexual neprotejat, e bine sa mergem la medic pentru a depista precoce o eventuala infectie.
Cum tratam acneea si care sunt principalele probleme cu care se confrunta pacientii al caror ten are tendinta acneica?
In prezent, exista multe produse pentru tratamentul acneei, atat cu aplicare locala (creme, geluri, lotiuni etc) cat si administrate sistemic (antibiotice, contraceptive orale). Nu stiu sa existe un tratament miraculos care sa functioneze in 100% din cazuri, in schimb incerc sa gasesc combinatia ideala pentru fiecare pacient in parte: uneori, o igiena locala corecta ajunge, alteori sunt necesare tratamente mai agresive. Odata ce procesul inflamator este stapanit, tratamentul devine unul de intretinere si de corectare a eventualelor „semne” si „pete” sau cicatrici si hiperpigmentari postacneice. Niciun tratament nu da rezultate peste noapte, dimpotriva, de obicei sunt necesare saptamani sau luni pentru aparitia imbunatatirilor vizibile.
Pacientii cu tendinta la acnee se confrunta cu probleme legate de pretul produselor, de necesitatea aplicarii pe perioade lungi de timp, pot fi descurajati de faptul ca rezultatele nu sunt imediate sau de aparitia eventualelor reactii iritative la produsele folosite; cu cei care necesita tratament cu pastile, trebuie discutate eventualele reactii adverse; in plus, uneori pot fi indusi in eroare de reclame la diverse produse care garanteaza rezultate rapide etc
Ce este acneea genitala si care sunt factorii favorizanti?
Denumirea medicala pentru aceasta forma de acnee care apare in zona inghinala este „acnee inversa” sau „hidradenita supurativa”. Practic, leziunile de acnee apar prin obstructia glandelor prezente in regiunea inghinala, factorii favorizanti fiind transpiratia excesiva, supraincalzirea regiunii, fumatul, hainele stramte, produsele cosmetice iritante si unele boli endocrine. In plus, pot interveni factori genetici, fiind raportate situatii in care erau afectati mai multi membri ai aceleiasi familii. Spre deosebire de acneea „clasica” localizata pe fata si/sau spate, in care sunt obstruate glandele sebacee, in cazul acneei inverse este implicat un alt tip de glande, numite apocrine. Atentie, daca leziunile apar si pe organele genitale (si nu doar la radacina piciorului) trebuie excluse alte boli, inclusiv infectii cu transmitere sexuala care ar putea fi confundate cu o „acnee”.
Care sunt analizele pentru depistarea herpesului genital?
Exista doua tipuri de diagnostic de laborator pentru herpesul genital: direct sau indirect.
Depistarea directa inseamna detectarea unor fragmente de material viral (ADN) in diferite produse biologice recoltate de la pacient (de exemplu secretii genitale) si este o analiza mai scumpa.
Depistarea indirecta este metoda folosita uzual la noi si presupune masurarea nivelurilor de anticorpi specifici indreptati impotriva virusului herpetic de tip Herpes Simplex 1 sau Herpes Simplex 2. Pentru aceasta analiza se recolteaza sange venos. In general, herpesul genital e cauzat de subtipul Simplex 2, insa poate fi cauzat mai rar si de subtipul Simplex 1 (in special cand infectarea s-a produs in urma unui contact sexual oral neprotejat). Anticorpii antiherpetici ne ajuta sa stabilim cu ce tulpina am fost infectati.
Care sunt cele mai frecvente afectiuni sezoniere ale pielii?
Dermatitele de contact (in urma contactului cu plante), fitofotodermatitele (contact cu plante plus expunere la soare), eruptii induse de expunerea la soare, arsuri solare si insolatie, intepaturi de insecte, agravarea anumitor dermatite (de exemplu rozaceea) prin expunerea la soare, iritatii numite „intertrigo” ce apar in pliurile anatomice – axile si regiunea inghinala – in urma transpiratiei excesive, in special la supraponderali si diabetici, aspectul ingrosat si inestetic al pielii la nivelul talpilor (numit „hiperkeratoza”) – acestea sunt doar cateva exemple.
Este adevarat ca sezonul cald este propice dezvoltarii infectiilor cu transmitere sexuala?
Aceasta afirmatie poate fi adevarata in masura in care sezonul cald se asociaza cu anumite tipuri de comportament considerat cu risc crescut (de exemplu: parteneri sexuali multipli, sex neprotejat, consum de alcool sau droguri etc).
Cum ne alegem corect produsele de igiena intima?
Iata cateva reguli importante pentru o buna igiena intima: uscarea zonei dupa spalare, deoarece umiditatea poate favoriza proliferarea bacteriana; spalarea dinspre anterior catre posterior; prosopul este un obiect personal si nu se imprumuta; zona intima se spala zilnic si, in plus, dupa contactul sexual sau dupa episoade de efort fizic intens cu transpiratie marcata; este recomandata lenjeria intima din fibre naturale moi: bumbac, matase). In plus, este important sa alegem un produs de igiena adecvat din punct de vedere al pH-ului, care sa curete eficient fiind in acelasi timp bland. De evitat produsele care contin substante iritante sau alergizante (de exemplu: nichelul, anumite parfumuri), in special la cei care au istoric de alergii.
Ce ar trebui sa facem acum pentru a ne reface pielea supusa agresiunilor din timpul iernii?
Pasii esentiali de ingrijire si refacere a epidermei sunt:
– Exfolierea (recomand cremele blande cu alfa sau betahidroxiacizi);
– Hidratarea (ideale sunt produsele hipoalergenice, neparfumate; in acest sezon sunt mai usor tolerate produsele cu textura mai lejera);
– Fotoprotectia (in functie de tipul de activitate – in exterior/in interior/mixt si de gradul de pigmentare a pielii se alege factorul de protectie solara; cremele trebuie sa fie cu spectru larg, adica sa protejeze fata de intregul spectru UV).
Text: Alexandra Lupu