Uterul retroversat- implicații în timpul sarcinii
Uterul este un organ unic, muscular, cavitar, așezat median, fiind locul de implantare al embrionului. Dezvoltarea prenatala are loc în uter pe toată perioada gestației, acesta având un rol activ în timpul nașterii. Uterul are forma unui trunchi de con sau de para, turtit anteroposterior, orientat cu vârful în jos. În porțiunea sa medie există o îngustare circulară denumită istm care îl împarte într-o porțiune superioara- corpul uterin și o porțiune inferioara- colul uterin. Uterul este un organ mobil, iar corpul uterin se mișcă în raport cu colul uterin, prin unghiul de flexiune sau uterul se poate deplasa în totalitate în funcție de starea organelor din jur.
Ce înseamnă uter retroversat?
În mod obișnuit axele longitudinale ale corpului uterin cu colul uterin nu sunt în linie dreaptă. Ele formează un unghi cu vârful de la nivelul istmului numit unghiul de flexiune. În mod normal acesta este deschis spre interior și măsoară aproximativ 140⁰- 170⁰, acest uter este în anteflexie. În axele lor longitudinale colul uterin și vaginal formează un unghi deschis spre anterior de aproximativ 90⁰ -110⁰, în această situație uterul este retroversat.
Uterul în sarcină
În sarcină au loc numeroase schimbări la nivelul corpului femei, cât și modificări ale organelor genitale datorită adaptării la nevoi de volum ale sarcinii aflate în creștere. Dacă uterul în afara sarcinii are o greutate în medie de 50 g, atunci când sarcina este la termen el cunoaște o creștere de pana la 1000 g. Uterul retroversat odată cu creșterea sarcinii suferă și el niște schimbări de poziție datorită hipertrofierii fibrelor musculare care se lărgesc până la 3 ori și se produce o hiperplazie a acestora care duc la o dezvoltare longitudinală a uterului. După primul trimestru de sarcina, uterele au in medie aceeași poziție și nu contează dacă era înainte de sarcină retroversat sau anteversat. Conținutul uterin, adică fătul și anexele fac ca uterul să aibă o evoluție longitudinală de cele mai multe ori. Grosimea peretelui uterin atinge 2,5 cm în prima parte a sarcinii, urmând să scadă ca urmare a creșterii presiunii amniotice și a fătului până la 0.5-1 cm.
Creșterea în volum a uterului nu se realizează în mod egal, astfel ca zona unde s-a implantat sarcina este privilegiată. Trebuie să știm că după luna a III -a de sarcină, uterul devine un organ abdominal, depășind micul bazin și astfel se poate măsura înălțimea fundului uterin. Când gravida are 24 de săptămâni de sarcină, fundul uterin va atinge ombilicul, iar la 36 de săptămâni va ajunge la nivelul arcului costal.
Este foarte important de știut că odată implantată sarcina în uter, poziția acestuia în raport cu celelalte organe contează mai puțin, adică dacă uterul avea o poziție intermediară, retroversată sau anteversată acum acest amănunt nu mai contează.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 22%.