Vacanta de vara impreuna cu cel mic: ghid pe varste
Vacanta de vara reprezinta in ochii tuturor o perioada in care libertatea se intrepatrunde cu jocul, spontaneitatea si veselia specifica sezonului estival.
De regula, calatoriile tipice zilelor de concediu se petrec vara. Fie ca alegi o vacanta mai scurta sau mai lunga, o destinatie mai apropiata sau mai indepartata, deplasarea cu masina personala sau cu un mijloc de transport in comun, iata cateva recomandari pentru a-l mentine pe cel mic activ, ocupat, bucuros si implinit. Ce sa mai vorbim de faptul ca pe langa cel mic, si voi, parintii, aveti minunata oportunitate de a profita din plin de aceasta perioada pentru a va relaxa si pentru a intra in contact cu copilul vostru interior.
In vacanta cu un bebelus…
O regula de baza ar fi ca atunci cand calatoriti sa alegeti un mijloc de transport care sa-i ofere bebelusului confort si siguranta. In timpul calatoriilor, bebelusul trebuie hranit la orele lui obisnuite, deci daca nu il alaptezi, asigura-te ca ai la tine tot necesarul: biberoane, cutii cu lapte, apa, vase mici, incalzitorul de biberon sau termosul. Pentru bebelusii mai marisori, ar fi recomandat sa inlocuiti carutul cu o tricicleta. Va spun din experienta ca majoritarea copiilor sunt incantati de acest mijloc de deplasare. Beneficiile regasite pot fi urmatoarele: dezvoltarea aptitudinilor motorii, echilibrul corporal si coordonarea ochi-mana.
In vacanta cu un copilas…
Mergand pe aceeasi linie, in masura in care copilasul tau deja nu mai este un bebel, are, sa spunem, peste 2 anisori, il poti invata sa mearga pe bicicleta. Dezvoltarea sa motorie va fi mai mult decat impulsionata. Ce sa mai spunem de celelalte beneficii aduse de petrecerea timpului in aer liber facand miscare! O alta sugestie de activitate ar fi construirea unui zmeu si punerea sa in miscare. Secretul consta in a gasi curentii de aer potriviti care sa va ofere satisfactie si un spectacol inedit.
In vacanta cu un copil marisor
Aici paleta de activitati pe care le puteti aborda in vacanta de vara este mult mai complexa si mai colorata. Spre exemplu, puteti organiza un picnic la iarba verde, pe o paturica, servind fructe, fursecuri si limonada. Suna bine, nu-i asa? O alta sugestie ar fi jocul cu creta colorata pe asfalt. Nici jocurile educationale n-ar trebui omise din schema. Aici putem face referire la jocurile de tip lego, puzzle, sah, carti, monopoly si lista poate continua in functie de preferintele fiecaruia.
La balaceala -Invitatie pentru toate varstele
Bataia cu apa este jocul cel mai cunoscut si practicat de copii. Nu le trebuie instrumente sau jucarii speciale pentru a face asta. Este suficient sa aveti o sursa de apa si o sticla sau galetusa sau, de ce nu, pistoale cu apa si distractia poate incepe. Sa vedem, care pe care?!
De asemenea, nu trebuie sa mergeti neaparat la piscina pentru a va racori. Piscina gonflabila este o varianta mininaturala a unei piscini de marime normala si poate reprezenta distractia de vara perfecta a copiilor.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei