Vaccinarea anti-HPV: tipurile de vaccin
HPV – human papillomavirus, tradus în limba română ca „papilomavirusul uman” – este denumirea unui grup de virusuri care infectează pielea, dar și mucoasa, ca de exemplu mucoasa colului uterin sau a gurii. Cele mai multe dintre infecțiile cu HPV nu constituie un pericol pentru sănătatea pacientului. Trebuie avut însă în vedere faptul că tipurile de HPV întâlnite cel mai adestea pot duce la apariția cancerului de col uterin (cervical) sau la nivelul vaginului, al vulvei, al penisului sau al anusului.
Pentru că ştim că iţi doreşti tot ce este mai bun si vrei să fii mereu la curent cu informaţii practice despre sănătate, Farmaciştii Catena îţi recomandă cardul Safe for You care îţi oferă posibilitatea de a achiziţiona produse pentru contracepţie şi pentru uz feminin cu până la 25% REDUCERE. Cardul se eliberează pe loc la Catena, după completarea unui simplu formular, iar tu beneficiezi de reduceri, promoţii şi campanii de informare create de către specialiştii Catena, cu gândul la sănătatea ta.
De asemenea, unele tipuri de HPV pot duce la declanșarea cancerului oro – faringian (la nivelul gâtului). Infectarea cu HPV poate crește riscul de apariție a papiloamelor genitale, denumite și negi genitali, veruci genitale, vegetații genitale sau condiloame genitale. Infecția cu HPV este una destul de comună, aproximativ 80% dintre oameni ajungând în timpul vieții să se infecteze cu unul dintre tipurile de HPV sau chiar cu mai multe.
HPV se poate răspândi la contactul direct cu o suprafață infectată, în timpul întreținerii de raporturi sexuale sau prin atingerea organelor genitale. Dintr-un total de mai mult de 200 de tipuri de HPV cunoscute, aproximativ 30 de tipuri se transmit prin contact sexual. Există și cazuri rare în care virusul este transmis la naștere, de la mama la nou-născut, ceea ce poate duce la declanșarea unei maladii rare dar foarte grave, papilomatoza respiratorie recurentă.
Tipuri de vaccin HPV
Orice vaccin HPV are în componenţă particule asemănătoare virusului, care sunt alcătuite din învelișul proteic al acestuia. Particulele însă, nu conțin materialul genetic al virusului. Pentru că seamănă cu virusul, doza de vaccin HPV stimulează sistemul imunitar în producerea de anticorpi care să protejeze împotriva HPV.
Există trei feluri de vaccin HPV care au fost create împotriva infecției cu Papilomavirusul uman (HPV):
- Gardasil, un vaccin HPV tetravalent, obiective: HPV tipurile 6, 11, 16 și 18.
- Gardasil 9, un vaccin 9-valent, țintește tipurile 6, 11, 16, 18 și 31, 33, 45, 52 și 58.
- Cervarix, un vaccin bivalent, obiective: HPV tipurile 16 și 18.
Pentru o eficienţă sporită, dozele de vaccin HPV conțin și cantități foarte mici de adjuvanți, adică substanțe cu rol în intensificarea răspunsului imun al corpului. Printre acești adjuvanți se numără apa, săruri minerale, dar și sulfat de aluminiu (alaun). Sulfatul de aluminiu este o substanță cu care ne întâlnim în fiecare zi, pentru că este prezentă atât în aer cât și în în alimente sau în produse cosmetice, ca de exemplu deodorantul.
Tipurile de vaccin HPV care sunt disponibile astăzi nu conțin tiomersal. Acesta este un conservant autorizat și inofensiv, folosit și la alte vaccinuri. De asemenea, vaccinurile împotriva HPV nu au în compoziție mercur.
Momentul de imunizare
Vaccinarea este cea mai bună modalitate de a vă proteja împotriva unor boli grave, așa cum este de exemplu cancerul cervical. Pe de altă parte, fiecare persoană care se vaccinează are astfel o contribuţie în diminuarea pe cât posibil a răspândirii virusului. Datele studiilor clinice indică faptul că eficacitatea vaccinului la bărbați și femei este mai mare în rândul persoanelor care nu au fost infectate cu HPV. Astfel, timpul optim pentru imunizare este înainte de debutul vieții sexuale al persoanei în cauză.
Un istoric de test Papanicolau anormal, verucile genitale sau infecția cu HPV nu este o contraindicație pentru imunizare HPV. OMS sugerează că fetele aflate în intervalul de vârstă 9-13 ani reprezintă populația-țintă pentru imunizarea HPV. Se recomandă utilizarea de rutină a vaccinului tetravalent sau vaccin 9-valent la băieți cu vârste cuprinse între 9 și 11 ani până la 21-26 ani dacă nu au fost vaccinați anterior sau dacă nu au finalizat seria de trei doze.
Administrarea de vaccin HPV se realizează prin injecție intramusculară, preferabil în coapsă sau în umăr. Vaccinul împotriva HPV poate fi procurat din farmacie și poate fi efectuat de medicul de familie.
Vaccin HPV – schemă de imunizare
Seria de vaccin HPV este de trei doze de vaccin dat peste un minimum de 24 de săptămâni. Intervalul minim dintre primele două doze este de patru săptămâni și intervalul minim între a două și a treia doză este de 12 săptămâni. Gardasil și Gardasil 9 sunt de obicei administrate în trei doze, la momentul zero și la două și șase luni de follow-up. Cervarix este de obicei administrat în trei doze, la momentul zero și la una și șase luni de follow-up. Vaccinul HPV poate fi administrat în condiții de siguranță în același timp cu alte vaccinuri adecvate vârstei.
Vacccinul HPV poate fi făcut la orice vârstă, fără să conteze dacă persoana respectivă și-a început sau nu viața sexuală. Aceste vaccinuri asigură o protecție de 100% împotriva leziunilor precanceroase pe care le provoacă virusul Papilloma Uman de tipul 16 și 18. Vaccinul HPV nu poate fi administrat altfel decât în baza unei prescripții medicale, în urma recomandării de la medicul de familie sau de la un medic ginecolog, pediatru sau infecționist.
Serologia postvaccinare HPV
Nu există dovezi că măsurarea titrurilor de anticorpi după vaccinare pentru a monitoriza imunitatea este utilă. Există studii care arată că protecția este de 100% pentru o perioada de aproximativ cinci ani după ce schema de vaccinare împotriva virusului HPV este urmată în totalitate. Cercetările sunt în curs de desfășurare pentru a afla detalii despre eficienţa vaccinului împotriva HPV după perioada menționată de aproximativ cinci ani. Acest vaccin și-a dovedit eficienţa din punct de vedere al protecției pe care o oferă împotriva tulpinilor 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45 52 și 58, care sunt considerate a fi cele mai periculoase.
Medicii recomandă vaccinarea preventivă, pentru că vaccinul HPV nu este eficient după infectare. Riscul este mai mare în cazul persoanelor care și-au început viața sexuală, din acest motiv fiind recomandată testarea. În situația femeilor cărora li s-a administrat vaccin HPV este important să continuie schema anuală de screening. De asemenea, trebuie să meargă la consult ginecologic și să efectueze testul Babeș Papanicolau.
Profilul de siguranță
Din 2006 până în 2013 s-au înregistrat 21.194 de rapoarte de evenimente ce țin de efectele adverse imunizarii HPV la femei. Majoritatea (92%) au fost considerate ușoare. Proporția de evenimente raportate a atins apogeul în 2008. Printre evenimentele grave raportate s-au numărat cefalee, greață, vărsături, oboseală, amețeală, sincopă, slăbiciune generalizată.
Nu există niciun risc crescut de sindrom Guillain-Barré, comparativ cu alte vaccinuri în grupe de vârstă similare. Până în 2011, 72 de decese post-vaccinare au fost raportate, din care 34 au fost confirmate, însă nu a existat niciun indiciu care să lege cauza decesului de vaccin.
Screening
Screeningul cancerului de col uterin – cu examen citologic (test Papanicolau) a redus incidența și mortalitatea cancerului de col uterin cu mai mult de 70% în ultimele șase decenii. Screeningul pentru cancerul de col uterin citologic și/ sau testarea HPV este recomandată pentru toate femeile începând de la vârsta de 21 ani. Screeningul cancerului de col uterin continuă să aibă o mare importanţă deoarece imunizarea cu vaccinul bivalent sau tetravalent HPV nu împiedică cca 25-30% din cazurile de cancer de col uterin și nu protejează femeile deja infectate cu HPV împotriva dezvoltării cancerului. Astfel, se recomandă continuarea screeningului pentru toate femeile vaccinate.
Screeningul cancerului anal
Deși nu există linii directoare oficiale privind screeningul pentru leziunile anale precanceroase, unii specialiști recomandă screeningul citologic anal pentru bărbații și femeile infectate cu HIV-1.