Vaccinarea in timpul sarcinii
Vaccinurile stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi ce pot imediat lupta impotriva agentilor patogeni cand intri in contact cu ei, iar boala nu se va mai manifesta. Unele vaccinuri sunt premise in timpul sarcinii, iar altele trebuie administrate cu cel putin o luna inainte sa ramai gravida.
Vaccinurile pe care ar fi bine sa le faci inainte de sarcina
Acestea sunt anti-rubeola, rujeola, varicela, oreion, mai ales daca din istoricul tau medical nu reiese clar ca ai facut boala in copilarie. Aceste vaccinuri sunt contraindicate in timpul sarcinii, iar afectarea fatului poate fi destul de importanta. La fel si vaccinul HPV, care este recomandat femeilor cu varsta intre 9 si 26 ani, trebuie administrat inaintea unei sarcini deoarece siguranta acestuia in timpul administrarii nu a fost inca studiata.
Vaccinurile recomandate pentru toate gravidele sunt cele antigripale
Gravidele sunt inalt susceptibile sa dezvolte complicatii ale gripei, iar vaccinul antigripal nu are efecte negative cunoscute asupra sarcinii; in plus, protejeaza fatul de gripa in primele 6 luni de viata. Alt vaccin recomandat in timpul sarcinii este DTP (tetanus, diphteria, pertussis). Ideal, se administreaza intre 27 si 36 saptamani de sarcina si protejeaza nou-nascutul de infectia cu pertussis. Acest vaccin nu se mai administreaza in mod regulat in ultimii ani. El se administra mai ales gravidelor care ar fi putut sa nasca neasistate de personal medical.
Vaccinurile recomandate pentru cazurile selectionate
Sunt cele pentru: hepatita A sau B, poliomielita, pneumococ sau febra galbena.
Virusul hepatitic A poate duce la afectarea severa a ficatului in timpul sarcinii si traverseaza bariera placentara, insa efectele asupra fatului nu sunt cunoscute. Vaccinul este recomandat in timpul sarcinii femeilor cu risc crescut de a dobandi virusul.
Virusul hepatitic B determina afectarea grava a ficatului. Vaccinul este introdus in schema obligatorie de vaccinare, insa exista adulti nevaccinati inca. Vaccinul nu determina afectarea fatului, neavand vreun efect negativ cunoscut. Vaccinul este recomandat gravidelor cu risc crescut de a dobandi virusul (consum de droguri intravenoase, imunodepresie) sau care au inceput schema de vaccinare inainte de a ramane insarcinate.
Virusul ce provoaca poliomielita poate duce la paralizie permanenta. Aceasta boala a fost eradicata in America de Nord si in tarile dezvoltate, insa, in unele tari, reapar epidemii. Daca esti gravida, ar trebui sa eviti calatoriile in tarile in care boala este inca prezenta. Vaccinul nu este clar sigur legat de afectarea fetala, dar, daca pleci intr-o astfel de tara, cel mai bine este sa te imunizezi.
Pneumococul poate provoca pneumonie, otita medie sau meningita. Vaccinul poate fi administrat in trimestrul doi sau trei al sarcinii.
Vaccinul Zoster, ca si toate celelalte care contin virus viu atenuat, NU trebuie administrat in timpul sarcinii.
Text: Dr. Laura Tigoianu, medic specialist obstetrica-ginecologie