Vaccinarea inainte si dupa sarcina
Vaccinarea inainte si in timpul sarcinii reprezinta procedeul medical prin care organismul viitoarei mamici este imunizat in fata efectelor diversilor agenti patogeni.
Ce presupune procedeul medical de imunizare a organismului viitoarei mamici
Imunizarea organismului viitoarei mamici inainte de sarcina, cat si in timpul sarcinii reprezinta o necesitate pentru statusul vital al produsului de conceptie. Viitoarea mamica trebuie sa stie si sa inteleaga ca, in timpul sarcinii, imunitatea ei scade foarte mult, facand posibil in acest mod ca anumiti agenti patogeni sa isi faca simtita prezenta. In cazurile foarte grave (nemonitorizate medical), se ajunge chiar la afectiuni ale produsului de conceptie incompatibile cu viata.
Viitoarea mamica trebuie sa stie foarte bine ca procedeul medical de imunizare nu ofera toate avantajele vaccinarii, deoarece pot exista atat vicii de procedura, cat si situatii exceptionale din varii motive. Medicul ginecolog trebuie sa informeze viitoarea mamica de posibilele efecte adverse ale procedurii de vaccinare, intrucat procesele imunologice ale organismului uman nu sunt pe deplin cunoscute si intelese, existand in acest context anumite riscuri.
Riscuri ale procedurilor de vaccinare
Aceste riscuri sunt infinit mai mici decat beneficiile pe care le aduce vaccinarea, astfel incat, la ora actuala, medicina moderna se poate mandri cu disparitia totala a unor patologii medicale secundar obtinerii imunizarii prin procedeul de vaccinare. Inainte de sarcina, este foarte important ca statusul imunologic al viitoarei gravide sa fie cunoscut de medicul ginecolog, deoarece o viitoare gravida preocupata de monitorizarea medicala a sarcinii se autoexpune mai putin la riscuri, comparativ cu cele care manifesta un interes scazut pentru monitorizarea medicala a sarcinii sau chiar a lor. Clasa de riscuri ale procedurilor de vaccinare determina in mod clar modul si perioada de administrare, astfel: daca in perioada de dinaintea sarcinii nu sunt contraindicatii medicale de administrare a vaccinurilor, in perioada sarcinii sunt interzise a se efectua anumite imunizari atat din cauza posibilelor efecte adverse, cat si clasei crescute de riscuri.
Vaccinuri permise in sarcina
Vaccinuri permise in sarcina, cu conditia sa nu contina virus viu sau activat, care nu prezinta riscuri pentru dezvoltarea fatului:
• vaccinul antirabic;
• vaccinul impotriva difteriei si tetanosului;
• vaccinul impotriva hepatitei B;
• vaccinul antipneumococic;
• vaccinul antigripal (se poate administra in trimestrul doi si trei de sarcina).
Vaccinuri interzise in sarcina
Vaccinuri interzise in sarcina − care contin virus viu sau activat:
• vaccianul antirubeolic;
• vaccinul impotriva tuberculozei;
• vaccinul impotriva poliomielitei;
• vaccinul impotriva pojarului;
• vaccinul impotriva rujeolei;
• vaccinul impotriva oreionului;
• vaccinul impotriva varicelei.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea, Obstetrica-Ginecologie