Vaccinul − remediul impotriva gripei de sezon
Gripa este o boala infectioasa de sezon, cauzata de virusul gripal. Exista 3 tipuri de virus gripal: A, B si C. Toate au potentialul de a infecta oamenii, iar dintre cele trei, tipul A este responsabil pentru toate pandemiile de gripa, la om, de pana acum. In structura virusului gripal exista 2 elemente care clasifica virusul in subtipuri: hemaglutinina prescurtata cu H si neuraminidaza prescurtata cu N. Cele mai cunoscute doua pandemii de gripa au fost cauzate de virusul AH1N1, in 1918 − gripa spaniola si in 2009 − gripa porcina.
Omul se infecteaza cu virusul gripal prin contact aerian cu particule eliminate prin stranut si tuse.
Simptomele gripei sunt:
- Febra inalta > 39 grade C;
- Stare generala influentata;
- Rinoree − nas care curge;
- Dureri musculare;
- Durere in gat;
- Dureri musculare;
- Durere de cap;
- Oboseala;
- Tuse;
- Greata si varsaturi.
Cum iti feresti copilul de gripa sezoniera
Boala incepe sa se manifeste in aproximativ 48 de ore de la contactul cu virusul si incepe sa dea semne de vindecare dupa 7 zile. In cazul copiilor, infectia cu virusul gripal este mai periculoasa decat infectia cu virusurile racelii simple, mai ales pentru cei cu varsta sub 5 ani. Copiii mai mici de 2 ani sunt predispusi in plus, mult mai frecvent, la aparitia complicatiilor precum necesitatea de a fi spitalizati, insuficienta respiratorie acuta, pneumonie, infectii ale urechilor, sinusurilor sau infectii sistemice. Mortalitatea cauzata de infectia cu virusul gripal este, de asemenea, mai mare in randul copiilor.
Sezonul gripal incepe, de regula, in octombrie, atinge un maximum de activitate intre lunile decembrie si februarie si poate sa dureze pana in luna mai. In fiecare sezon se iau in considerare subtipurile de virus gripal care au circulat in anii precendenti, pentru a se putea concepe un vaccin valid pentru sezonul in curs. Nu se poate prezice cu exactitate care sunt subtipurile de virus pentru fiecare sezon gripal in parte si nici severitatea acestora.
Ca preventia sa fie una eficienta, vaccinarea trebuie facuta in prima luna a sezonului gripal
Vaccinul contine, de regula, 3 tulpini de virus, alese de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, in fiecare an. El se obtine din cultivarea pe medii pe baza de ou de gaina sau pe medii celulare a virusului in sine. Ulterior, virusul este introdus in vaccin fie sub forma sa inactiva – virus mort − sau sub forma sa vie atenuata – virus „amortit”. Vaccinul cu virus mort se administreaza prin injectare, iar cel cu virus viu atenuat, prin insuflare in nas.
La copil se recomanda vaccinare anuala, incepand cu varsta de 6 luni. Pentru bebelusii cu varsta sub 6 luni, metode de protectie eficiente impotriva infectiei cu virusul gripal constau in vaccinarea membrilor familiei si a altor persoane care vin frecvent in contact cu bebelusul, spalarea frecventa a mainilor, izolarea personelor bolnave.
Pe baza cardului Mama si Copilul, Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate cu reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru