Vaccinul antigripal în sarcină – întrebări şi răspunsuri
Femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să aibă grijă să evite virusul gripal, atât pentru sănătatea lor cât și pentru cea a copilului. La întrebarea dacă își pot administra sau nu vaccinul antigripal, răspunsul este da. În perioada sezonului de gripă, vaccinarea antigripală este recomandată tuturor femeilor, indiferent dacă alăptează sau sunt însărcinate. Specialiștii consideră că acest sezon se întinde din luna octombrie până în luna martie, iar vaccinul începe să fie eficient la aproximativ două săptămâni după administrare. Se poate ca vaccinul să fie administrat în oricare dintre trimestre, însă este esențială consultarea prealabilă a medicului ginecolog.
Ce este gripa?
Este adevărat că cele mai multe forme ale răcelii nu ajung să genereze probleme de sănătate pentru copilul nenăscut, însă mamele trebuie să fie atente atunci când este vorba despre gripă. Din cauza gripei pot să apară complicații, așa cum este de exemplu creșterea riscului de naștere prematură și de apariție a unor malformații congenitale. În situația în care sunteți însărcinată și aveți stări de amețeală sau dificultăți de respirație, este foarte important să fiți consultată cât mai repede de un medic specialist. De asemenea, trebuie să mergeți la medic în cazul în care apar sângerări vaginale și vărsături severe, dacă aveți febră mare și dacă simțit presiune în piept, dacă aveți stări de confuzie și dacă remarcați că mișcările fătului nu sunt la fel de intense ca de obicei.
Vaccin antigripal – informații la zi
Înainte ca bebelușul să vină pe lume, mama trebuie să facă tot ce este cu putință pentru că starea de sănătate a acestuia să fie una bună și să crească într-un mediu benefic de-a lungul celor nouă luni de sarcină. Cei mai mulți dintre experți recomandă vaccinarea antigripală în cazul femeilor gravide, pentru că este esențial ca fătul să fie protejat de îmbolnăvire – în special de boli așa cum este gripa. Chiar dacă există persoane care susțin că femeilor însărcinate nu ar trebui să li se administreze vaccinul antigripal, specialiștii în domeniu spun că femeile însărcinate au voie și trebuie să facă vaccin antigripal în condițiile în care nu există niște contraindicații anume.
Vaccinarea antigripală în sarcină – întrebări și răspunsuri
Din cauza riscurilor la care sunt expuse în timpul sarcinii, viitoarele mame sunt nevoite să își pună mai multe întrebări și să caute răspunsurile potrivite pentru a se proteja atât pe ele cât și pe copii.
Vaccin antigripal în sarcină – da sau nu?
Vaccinul antigripal are rolul de a ajuta sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva virusului. Este bine să știți că acest tip de vaccin este administrat femeilor însărcinate încă de acum 50 de ani și s-a dovedit în timp că este sigur pentru acestea. În situația în care apare febra după vaccinare, femeile însărcinate pot să ia paracetamol – un medicament sigur atât pentru mamă cât și pentru bebeluș. Aspirina și ibuprofenul trebuie să fie administrate doar dacă recomandarea vine din partea medicului.
De ce gravidele sunt supuse unui risc mai mare de complicații din cauza gripei?
Atunci când o femeie este însărcinată, are loc o slăbire naturală a sistemului imunitar pentru ca organismul să poată acceptă sarcina și nu mai poate să lupte la fel de eficient cu infecțiile – virale sau bacteriene. Riscul infectare a sinusurilor sau de apariție a unor boli precum bronșită sau pneumonia este unul crescut în cazul gravidelor, iar vaccinul antigripal le protejează atât pe ele cât și pe bebeluși pe o durată de aproximativ șase luni după naștere – conform experților de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
În ce stadiu al sarcinii este recomandată administrarea vaccinului antigripal?
Specialiștii susțin că vaccinul antigripal poate să fie administrat indiferent de stadiul în care se află sarcina. De asemenea, cu cât vaccinul este administrat mai devreme, cu atât mai repede beneficiază de protecție femeia însărcinată. În situaţia în care sunteți însărcinată în perioada sezonului gripal, recomandarea medicilor este aceea de a va administra vaccinul antigripal. În situația în care aveți febră mai mare de 38 de grade Celsius și nu vă simțiți bine, trebuie să amânați vaccinarea și să discutați cu medicul dumneavoastră despre reprogramarea procedurii.
Care sunt reacțiile adverse ale vaccinului antigripal în sarcină?
Există posibile efecte adverse ale vaccinului, însă nu sunt severe. Pot să apară dureri moderate, iar locul injectării se poate umfla și se poate inroşi. Se poate să apară și dureri de cap, dureri musculare și senzația de oboseală, efecte secundare cu o durată de câteva zile. Reacțiile adverse severe sunt extrem de rare, aproximativ de una la un milion de persoane.
Sfaturi pentru a limita răspândirea gripei
Pentru a limita răspândirea gripei, pe lângă administrarea vaccinului antigripal, femeile însărcinate pot reduce riscul de îmbolnăvire având grijă să respecte anumite sfaturi. Trebuie se spele cât mai des pe mâini, folosind apă și săpun. Trebuie să aibă grijă să se odihnească suficient și să doarmă suficiente ore noaptea, să adopte o dietă sănătoasă și hrănitoare. Este ideal ca femeile însărcinate să evite contactul cu persoane din familie sau cu prieteni care s-au îmbolnăvit și să facă în mod regulat mișcare, în afară de exercițiile interzise anume de medic. În afară de sfaturile menționate anterior, este important să vă acoperiți gura și nasul atunci când stranutaţi, fără a refolosi ulterior șervețelul sau batista respectivă. De asemenea, este esențial să respectați întocmai recomandările medicului dumneavoastră pentru a evita riscurile pe care le implică îmbolnăvirea.