Vaccinuri optionale pentru copii – care sunt si cand se fac?
Vaccinarea copiilor este una dintre cele mai sigure si eficiente metode de protectie impotriva multor boli periculoase pentru aceasta grupa de varsta. Sistemul imunitar al bebelusilor si copiilor este imatur, iar anticorpii primiti de la mama in timpul sarcinii se epuizeaza in primele 4-6 luni de viata. De aceea este absolut esentiala vaccinarea in randul bebelusilor si copiilor. Schema nationala de vaccinare cuprinde imunizari menite sa protejeze copiii de infectii cu virusul hepatic B, poliomielitic, rubeolic (pojarel), rujeolic (pojar), urlian (oreion), impotriva infectiilor cu Haemophilus influenzae tip B (pneumonii, otite, meningite), Bordetella pertussis (tuse convulsiva). Sunt de asemenea protejati prin vaccinare impotriva difteriei si tuberculozei.
Vaccinuri optionale:
- Gripa. Vaccinul contine de regula 3 tulpini de virus, alese de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, in fiecare an. Virusul este introdus in vaccin fie sub forma sa inactiva – virus mort sau sub forma sa vie atenuata – virus „ amortit”. Vaccinul cu virus mort se administreaza prin injectare, iar cel cu virus viu atenuat prin insuflare in nas. La copil se recomanda vaccinarea anuala, incepand cu varsta de 6 luni. Pentru bebelusii cu varsta sub 6 luni, metodele de protectie eficiente impotriva infectiei cu virusul gripal constau in vaccinarea membrilor familiei si a altor persoane care vin frecvent in contact cu bebelusul, spalarea frecventa a mainilor, izolarea persoanelor bolnave. Vaccinul se administreaza prin injectare.
- Varicela. Schema de vaccinare consta in 2 doze, poate incepe de la varsta de 9 luni ale bebelusului. Intre cele doua doze trebuie sa treaca cel putin 6 saptamani. Vaccinul se administreaza prin injectare, subcutanat.
- Infectia cu Rotavirus, responsabil de gastroenterita. Vaccinul se administreaza pe cale orala si ofera protectie impotriva infectiilor cu tulpinile Rotavirusului. Schema de vaccinare consta in administrarea a doua doze, la 2 si 4 luni de viata, cu cel putin 4 saptamani interval intre ele. Prima doza se poate administra inca de la varsta de 6 saptamani. Recomandarile sunt ca administrarea celei de-a doua doze sa nu depaseasca varsta de 16 saptamani si ca intreaga schema de vaccinare, daca a fost inceputa mai tarziu, sa se termine pana la varsta de 24 de saptamani.
- Infectie cu pneumococ, care duce la aparitia pneumoniei comunitare si a otitei medii. Vaccinul cuprinde 13 valente, adica protejeaza impotriva infectiei cu 13 serotipuri diferite ale pneumococului. Schema de vaccinare consta in 3 doze si poate incepe de la varsta de 2 luni . Urmatoarea doza se administreaza la 2 luni distanta de prima. A treia doza este un rapel, recomandat a se efectua intre 11 si 15 luni de viata. Vaccinul se administreaza prin injectare.
Citeste si Vaccinarea inainte si dupa sarcina
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr Alexandra Barzan, medic pediatru