Varicela sau varsatul de vant la copii: ghid medical

Varicela sau varsatul de vant este una dintre bolile eruptive ale copilariei. Boala se datoreaza infectiei cu virusul varicelo-zosterian si are unul dintre cele mai mari grade de contagiozitate, adica se transmite foarte usor si repede de la om la om, motiv pentru care este o boala des intalnita, sub forma de epidemii sezoniere, in colectivitati unde nu exista copii vaccinati.
Transmiterea virusului se face pe cale aeriana, prin tuse si stranut, sau prin contact cu veziculele unui bolnav ce prezinta eruptia caracteristica varsatului de vant. O persoana infectata cu virusul varicelei devine contagioasa cu 1-2 zile inainte de aparitia eruptiei si continua sa fie contagioasa pana la vindecarea leziunilor, timp de 2-3 saptamani.
Simptomele varicelei sunt:
- Eruptie caracteristica, initial sub forma de mici pete rosii, ce apar la nivelul fetei, scalpului apoi coboara pe gat, piept si intregul corp. In decurs de 10-12 ore, petele rosii se transforma in vezicule ce contin un lichid clar si ulterior in scuame. Incepand cu stadiul de vezicula, leziunile devin pruriginoase, adica provoaca mancarime, mai mult sau mai putin intensa. Leziunile apar de regula in 2-3 valuri, adesea cu aparitia febrei inainte de fiecare nou val. Febra este adesea moderata, fara sa depaseasca 39.5 grade celsius.
- La adolescentii ce fac varicela, inainte de aparitia eruptiei, apar simptome asemanatoare unei raceli cu cefalee (durere de cap), stranut, tuse, oboseala, dureri musculare, greata, stare generala modificata.
- Afte bucale, din cauza afectarii mucoasei de la acest nivel. Apar de multe ori cu 1-2 zile inainte de eruptia de pe piele, alaturi de simptomele asemanatoare racelii.
- Rinoree sau nas care curge, cu secretii clare, ca apa, vehicul de raspandire pentru virus.
Diagnosticul de varicela se pune predominant in baza aspectului clinic de boala, eruptia fiind suficienta in cele mai multe cazuri pentru un diagnostic pozitiv. Pe lang aspectul clinic, se pot depista anticorpi specifici impotriva virusului din sange, sau se poate testa pentru prezenta virusului in lichidul veziculelor.
Tratamentul in varicela este simptomatic:
- Toaleta nasului cu ser fiziologic;
- Topice locale pentru aftele bucale;
- Antitermice si analgezice pentru febra si durerile musculare;
- Solutii speciale destinate ameliorarii mancarimii, pentru leziunile de pe piele.
Se recomanda izolare la domiciliu, pana la vindecare leziunilor, pentru evitarea raspandirii bolii. Evolutia varsatului de vant este destul de predictibila, cu simptomele disparand in 2-3 saptamani. Odihna si o nutritie corespunzatoare ajuta enorm de mult in procesul de vindecare.
Pe baza cardului Mama si Copilul, Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate cu reduceri de pana la 25%.
Text: Dr Alexandra Brazan, medic pediatru