“Varsta de 30 de ani nu reprezinta o granita atunci cand vorbim despre metode contraceptive”

Fiecare femeie este unica si poate reactiona in mod particular la fiecare metoda contraceptiva disponibila. Dr. Mirela Popa, medic primar ginecolog si specialist al campaniei Planifica Neprevazutul, ne ofera toate informatiile legate de contraceptia dupa varsta de 35 de ani. Aflati care sunt metodele recomandate, cand poate fi alaptarea considerata o metoda contraceptiva sau care sunt sansele de reproducere in perioada menopauzei.
Care sunt metodele contraceptive recomandate femeilor trecute de varsta de 30 de ani?
In realitate, varsta de 30 de ani nu reprezinta o granita atunci cand vorbim despre metode contraceptive și precautii suplimentare legate contraceptie, in special pentru cea hormonala. Sunt permise contracepivele orale combinate normo- si microdozate, dispozitivele intrauterine cu implant hormonal, cu exceptia cazurilor in care femeia sufera de trombofilie, formatiuni tumorale de san pentru care nu s-a exclus malignitatea, boli hepatice acute sau are sangerari vaginale nediagnosticate. Contraceptivele hormonale sunt contraindicate femeilor fumatoare cu varsta de peste 35 de ani si hipertensive. In afara acestor restrictii, anticonceptionalele microdozate pot fi administrate pana in perioada de premenopauza aproximativ (aproximativ 45- 47 ani).
Ce metode de contraceptie poate folosi o proaspata mamica? Alaptarea poate fi considerata o metoda de contraceptie?
Dupa perioada de lauzie (6 saptamani dupa nastere), viata sexuala poate fi reluata. Alaptarea este o metoda de contraceptie eficienta numai in conditiile in care femeia alapteaza de minimum 5 ori pe zi, inclusiv noaptea, pana la 3 luni de la nastere.
Care sunt schimbarile hormonale ce apar de-a lungul timpului?
Premenopauza/menopauza apare, de regula, in intervalul 45-51 de ani si este caracterizata de scaderea nivelului de hormoni estrogeni. Ca urmare, menstruatiile devin neregulate – initial mai frecvente, ca apoi sa devina tot mai rare pana la disparitie. Se considera ca femeia a intrat la menopauza atunci cand timp de un an nu a mai avut nicio menstruatie.
Care este momentul potrivit pentru a opri utilizarea contraceptiei?
Este necesara intreruperea utilizarii contraceptivelor hormonale cu 3 luni inainte de a ramane insarcinata. Anticonceptionalele si celelalte metode contraceptive hormonale nu afecteaza fertilitatea, astfel incat o femeie sanatoasa din punct de vedere reproducator poate ramane insarcinata la scurt timp dupa intreruperea utilizarii. Un alt caz in care este indicata intreruperea este perioada in care fertilitatea femeii scade, respectiv in premenopauza (45-47 de ani).
Care sunt factorii care influenteaza alegerea metodei de contraceptie?
Pentru alegerea metodei contraceptive potrivite, cel mai bine este sa consultam medicul ginecolog sau sa facem o vizita unui cabinet de planificare familiala. In momentul recomandarii unei metode contraceptive, specialistul tine cont de varsta, numarul de nasteri, istoricul personal al starii de sanatate, dar si de istoricul bolilor in familie. Anumite afectiuni contraindica folosirea contraceptiei hormonale: bolile hepatice acute, tromboflebita, lupus eritematos diseminat, cancerul de san in familie sau o tumoare de san pentru care nu s-a exclus diagnosticul de malignitate. Dispozitivul intrauterin (steriletul) este contraindicat femeilor cu boala inflamatorie pelvina acuta.
Care sunt modificarile fizice care se produc la menopauza?
In preajma acestui moment, femeile resimt valuri de caldura (asa-numitele “bufeuri”), transpiratii nocturne, efecte asupra sistemului nervos central (depresia, insomnia, anxietate), atrofia mucoasei vaginale si uretrale insotite de infectii urinare frecvente, durere la contact sexual, sangerare dupa contact sexual, dureri osoase si articulare consecutive osteoporozei.
Care sunt sansele de reproducere in perioada menopauzei?
In menopauza, nivelul hormonilor estrogeni scade, echilibrul hormonal necesar procesului de ovulatie dispare, disparand astfel si conditiile de aparitie a unei sarcini.
Care sunt avantajele si dezavantajele contraceptivelor in perioada perimenopauzala?
Premenopauza este perioada premergatoare menopauzei, avand durata variabila si imprevizibila pentru fiecare femeie (aproximativ 4-10 ani). In această perioada, ciclurile menstruale sunt neregulate, iar ovulatia nu mai este regulata pe fiecare ciclu menstrual. Posibilitatea de aparitie a unei sarcini este foarte scazuta, dar nu imposibila. Contraceptivele microdozate sau dispozitivul intrauterin cu implant hormonal ofera efect terapeutic prin mentinerea ciclurilor menstruale regulate, asigurand totodata efect contraceptiv. Contraceptivele orale microdozate sunt sigure pentru femeile sanatoase din perspectiva reproducatoare, nefumatoare si cu varsta de peste 35 de ani. In plus, contraceptia hormonala, inclusiv anticonceptionalele, ofera protectie impotriva cancerului de endometru si ovarian, mentine regularitatea ciclului menstrual, creste densitatea osoasa, prevenind astfel osteoporoza.
Metodele contraceptive afecteaza viata sexuala a femeilor aflate la a doua tinerete?
Fiecare femeie este unica si poate reactiona in mod particular la fiecare metoda contraceptiva disponibila. Este important ca recomandarea metodei contraceptive sa vina din partea unui specialist, pe baza caracteristicilor fiecarei femei. Inainte de a folosi anticonceptionale, dar si o alta metoda contraceptiva, este recomandat un consult de specialitate, medicul fiind cel care va poate indica ce tip de anticoncepționale este indicat sa folositi. Ulterior, este bine sa efectuati consult periodic (anual) pentru a va asigura ca puteti folosi in siguranta o metoda contraceptiva.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Alexandra Lupu