Varsta la care femeile ating maturitatea sexuala
Sexualitatea unei femei are o natura individuala si depinde de urmatorii factori: varsta, factorii fiziologici, hormonali, factorii ereditari si factorii sociali. O scurta descriere a stadiilor sexualitatii feminine o intalnim pe womanknows.com iar potrivit acestei clasificari femeia atinge varful maturitatii sexuale intre 30 si 40 de ani.
Femeia in jurul varstei de 20 de ani. Prioritara pentru femeile la aceasta varsta este preocuparea pentru studii sau cariera. Cautarea unui partener stabil este lasata in asteptare de acestea. Ca si consecinta sexul nu este consumat cu o constanta anume si pot aparea probleme ale ciclului menstrual si ale ovulatiei. Femeile la aceasta varsta isi vor incerca abilitatile sexuale si vor experimenta in aceasta perioada placerea. Studii medicale arata ca atractia sexuala este determinata de un ciclu menstrual regulat. In timpl ovulatiei atractia este este la varf, orgasmul se intampla mai rapid decat in alte perioade, iar in aceasta perioada femeile au cea mai mare sansa sa ramana gravide.
Femeia in jurul varstei de 30 de ani are ca prioritate casatoria si copiii. Se spune ca pana la varsta de 30 de ani o femeie atinge un anumit nivel de autocunoastere, isi intelege nevoile si decide asupra relatiei care i se potriveste. Intr-o relatie stabila si dorita libidoul isi atinge nivelul maxim. Nasterea unui copil sau stresul de la serviciu pot diminua dorinta sexuala, insa specialistii sustin ca la varsta de 30 de ani orgasmul este mai usor si mai rapid in comparatie cu alte perioade.
Femeile intre 30 si 40 de ani sunt in varful sexualitatii lor. Dupa varsta de 35 de ani nivelul testosteronului incepe sa scada desi nu suficient de semnificativ pentru a afecta libidoul.
Aceasta varsta este fertila pentru majoritatea femeilor. In timpul sarcinii, in special in cel de-al doilea semestru femeile inregistreaza o crestere a sexualitatii, insa dupa ce nasc femeile evita sa se gandeasca la sex pentru o perioada din cauza suprasolicitarii si scaderea nivelului de hormoni. Frecventa sexului poate fi redusa de 2-3 ori pe parcursul a patru luni. In acelasi timp, dupa sex poate urma durere si uscaciune a vaginului. Aproximativ 70% dintre femei se confrunta cu aceste probleme in primele 6 luni dupa nastere. Chiar daca nivelul hormonilor este normal, femeile sunt marcate de mult stres dupa nastere care “ucide” dorinta sexuala. Femeile care nasc sunt sub o presiune constanta a timpului, impartind timpul intre nou-nascut, copiii mai mari, gospodarie, serviciu. Dar dupa cateva luni de simptome neplacute dupa nastere, femeile se restabilesc energetic, hormonal si psihologic, atractia sexuala fiind restabilita si ea si uneori devine mai puternica.
Femeile la 40 de ani devin din nou foarte atractive si sexuale. Desi nivelul hormonilor continua sa scada dupa 40 de ani, sexualitatea multor femei pare sa se trezeasca din nou. Aceasta este cauzata de scaderea nivelului de stres legat de copii si cariera. Copiii sunt destul de maturi si femeia are o anumita stabilitate financiara. Potrivit unor medici, femeile la varsta de 40 de ani se plang de probleme sexuale mai putin decat alte femei la alte varste si totodata inregistreaza mai putine boli.
Femeile intre 45 si 50 de ani vor experimenta o scadere a nivelului hormonal si menopauza. Aproximativ jumatate dintre femeile la aceasta varsta incep sa aiba menstruatie neregulata, uscaciune vaginala si o scadere a libidoului. Pentru a-si stabiliza starea fiziologica normala femeile iau pastile contraceptive hormonale la recomandarea medicului. Cea mai obisnuita problema pentru femei in aceasta perioada este aceea ca vaginul incepe sa isi piarda elasticitatea si nu devine suficient de umed in timpul conexiunii sexuale. De aceea devine dificil pentru femei sa simta excitarea sexuala si orgasmul iar barbatii se pot afla intr-o eroare crezand ca aceasta uscaciune este cauzata de indiferenta femeii la stimulii sexuali. Problema poate fi depasita prin terapie hormonala, folosirea de lubrifianti sau prin acordarea unei importante mai mari preludiului.
Citeste si Lucruri pe care as fi vrut sa le stiu la 20 de ani despre dragoste si relatii
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog