Varsta potrivita pentru a deveni mama
Un copil, o noua viata ce creste in tine pana cand este pregatita sa vina pe lume. Ce poate fi mai frumos? Probabil nimic nu poate egala ceea ce simte o femeie cand devine mama. Multe femei isi doresc copii de cand se stiu, inca de la gradinita, cand unul dintre jocurile de creatie este “de-a familia”. Sigur, aproape toate fetitele vor sa devina mame, dar acest lucru se schimba cand mai cresc. Cele care isi doresc copii de cand se stiu nu asteapta prea mult pana isi vad visul implinit. Altele insa asteapta pana gasesc partenerul mult visat si obtin stabilitatea financiara, atat de importanta pentru cresterea unui copil.
Cum este mai bine? Sa facem copii cat suntem inca foarte tinere sau sa mai asteptam?
Binenteles ca, desi din punct de vedere biolgic perioada intre 20 si 35 de ani este ideala pentru copii, in fapt, aducerea pe lume a unui copil mai depinde si de alti factori. Inainte de toate, este important ce primeaza pentru femeie, familia sau cariera. Desi traim vremuri in care cariera este ridicata la rang inalt si o femeie fara implinire profesionala nu se mai simte femeie, inca mai sunt reprezentante ale sexului frumos care isi doresc familie si copii inainte de orice. Sigur ca pentru acestea varsta potrivita de aducere pe lume a unui copul va fi pana in 26 de ani. Din punct de vedere biologic, dupa 26 de ani fertilitatea incepe sa scada. Asa ca intre 20 si 26 de ani este, probabil, cea mai propice perioada. Insa mai este nevoie de ceva. Pentru a creste un copil e nevoie si de maturitate. Sigur, varsta cronologica nu este un indiciu de maturitate. Fiecare femeie, daca se uita in adancul sau, daca a avut un minim de interes spre autocunoastere, stie daca este sau nu este pregatita pentru un copil.
Dincolo de aspectul varstei
Femeile care isi doresc realizarea profesionala cu orice pret vor fi teribil de frustrate daca amana cariera pentru a deveni mame. Stiu ca veti spune ca un copil te face sa uiti de toate si te determina sa-ti reconsideri prioritatile. E drept, asa e, insa o femeie ambitioasa, care s-a pregatit intens pentru succes profesional, va fi teribil de nefericita daca nu-si poate vedea visul implinit. Iar aceasta nefericire ii va afecta viata de familie si mai ales copilul. De aceea, in acest caz, varsta potrivita poate fi si dupa 30 de ani.
Apoi, dincolo de aspectul varstei, este foarte important si stadiul relatiei pe care femeia o are cu partenerul cu care intentioneaza sa faca un copil. Stiu ca traim vremuri in care copiii nu se mai nasc musai in familii si ca exista multe mame si multi tati care isi cresc singuri copiii. Dar acest lucru nu este sanatos pentru copil. Nu vorbesc despre situatiile in care aceasta este cea mai buna varianta pentru copil, vorbesc despre cazurile in care femeia isi doreste un copil cu orice pret si nu conteaza cu cine il face, sau de cazurile in care copilul are rolul de a retine un barbat care vrea sa divorteze sau de cazurile in care relatia nu mai merge si copilul ar avea rolulul de a o revigora. In toate situatiile de mai sus, indiferent de varsta mamei, momentul este prost. Bine inteles ca multi spun ca timpul va trece si un copil nu-l poti face oricand, asa ca e mai bine sa profiti de orice moment. Mai mult sau mai putin adevarat, as spune. Si asta pentru ca, desi timpul trece si copilul creste, sechelele raman. Si nu doar sechelele, ci si modelele eronate de relationare cu ceilalti, modele ce vor naste intrebari fara raspuns, cautari, ezitari, esecuri.
Asa ca, personal, consider ca nu doar varsta este importanta atunci cand ne decidem sa aducem pe lume un copil. Sigur ca tineretea are avantajele sale, energie, rabdare, vitalitate, sanatate si posibilitatea de a fi alaturi de copii cat mai mult timp. A avea un copil la o varsta mai inaintata, dincolo de maturitate si stabilitate financiara, este un aspect care are dezavantajele sale.
Text: Psiholog Loredana Andrei