Vasectomia sau contraceptia definitiva a barbatilor
Vasectomia este un procedeu de sterilizare permanenta a barbatului. Interventia consta in intreruperea canalelor deferente. Aparatul reproducator masculin include penisul, doua testicule, doua canale deferente, doua glande seminale si glanda prostata. Spermatozoizii sunt produsi la nivelul testiculelor si sunt depozitati la nivelul epididimului. Cand are loc ejacularea, spermatozoizii sunt transportati de-a lungul ductului deferent (care incepe de la coada epididimului). Ductul deferent urca in pelvis si se uneste cu ductul excretor al veziculelor seminale pentru a forma canalul ejaculator. Acesta traverseaza prostata si se deschide in uretra. Ca urmare, spermatozoizii vor intra in compozitia spermei care prin ejaculare ajunge in tractul genital feminin in timpul unui act sexual, ducand la fertilizare pe cale naturala sau pot fi folositi pentru fertilizare in vitro. In timpul unei vasectomii, vasul deferent al fiecarui testicul este clampat, sectionat sau cauterizat. Aceasta procedura previne amestecul spermatozoizilor cu lichidul seminal si astfel se previne fertilizarea unui ovul. Testiculele continua sa produca spermatozoizi, dar acestia sunt reabsorbiti (acelasi lucru se intampla si cu spermatozoizii care nu au fost ejaculati pentru o vreme indiferent daca pacientul a suferit sau nu o vasectomie). Vasele deferente sunt blocate inainte de veziculele seminale si prostata, astfel cantitatea de sperma ejaculata este aproximativ la fel ca la un pacient care nu a suferit o vasectomie.
O vasectomie presupune urmatorii pasi:
1. Testiculele si scrotul se dezinfecteaza cu o solutie antiseptica;
2. Se poate administra un medicament care reduce anxietatea si adoarme pacientul;
3. Se injecteaza un anestezic local;
4. Se incizeaza scrotul si cele doua vase deferente se sectioneaza, se cauterizeaza sau se ligatureaza;
5. Vasul deferent restant este repozitionat in scrot;
6. Pielea scrotului se sutureaza cu fire resorbabile. Durata procedurii nu depaseste 20-30 minute. Dupa terminarea procedurii se recomanda aplicarea de gheata la nivel local si pacientul trebuie sa ramana intins in pat pentru cat mai mult timp. Poate aparea o usoara durere dupa cateva zile postoperator. Pacientul isi poate relua viata sexuala de indata ce se simte confortabil, de regula dupa o saptamana de la procedura.
Vasectomia nu influenteaza apetitul sexual, abilitatea de a avea erectie, orgasm sau ejacularea.
Dupa finalizarea vasectomiei, dureaza cateva luni pana cand toata cantitatea de spermatozoizi restanta este reabsorbita. In acest timp trebuie sa se foloseasca o alta metoda contraceptiva pana cand rezultatul spermogramei indica numarul total de zero spermatozoizi, altfel partenera poate ramane insarcinata. Vasectomia este indicata in cazul pacientilor care doresc o contraceptie definitiva, permanenta. Aceasta procedura este eficienta in 99,85% din cazuri. Doar 1-2 paciente din 1000 raman insarcinate dupa ce partenerul lor a suferit o vasectomie. De cele mai multe ori, acest lucru se intampla imediat dupa vasectomie cand nu se foloseste o alta metoda contraceptiva si spermograma inca arata spermatozoizi. Dupa 2 luni de la vasectomie (sau dupa 10-20 ejaculari intr-o perioada scurta de timp) trebuie sa se obtina o spermograma fara spermatozoizi. O cauza foarte rara de esec a vasectomiei o reprezinta reconectarea spontana a vasului deferent sau deschiderea unui capat care permite traversarea spermatozoilor in lichidul seminal.
Complicatiile vasectomiei pot include:
- Sangerare sub tegument care poate determina un hematom
- Infectia inciziei scrotale
- Scurgerea de lichid din vasul deferent si formarea unui granulom. Aceasta afectiune se poate trata cu antialgice si repaus fizic.
- Epididimita
- Recanalizarea vasului deferent (in cazuri foarte rare)
Vasectomia nu protejeaza partenerii impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Pentru astfel de cazuri se folosesc alte metode contraceptive. Atunci cand un pacient opteaza pentru vasectomie, trebuie sa fie convins ca nu isi mai doreste copii. Exista totusi posibilitatea reconectarii vasului deferent, insa aceasta procedura este dificila. Uneori, doctorul poate preleva spermatozoizi din interiorul testiculului la pacientii cu vasectomie la care reconectarea vasului deferent a esuat. Spermatozoizii prelevati pot fi folositi in proceduri de fertilizare in vitro in vederea obtinerii unei sarcini.
Text: Dr. Brindusa Cimpoca
Medic rezident obstetrica- ginecologie