Viata cu un partener antisocial
O relatie cu un partener antisocial este deseori sortita esecului. Atunci cand partenerul nu are capacitatea de a empatiza sau intelege emotiile celor din jur, manifesta agresivitate, lipsa de socializare, nu putem vorbi de o relatie echilibrata, ci, dimpotriva, de o relatie marcata in general de o stare de incertitudine sau tensiune, in care celalalt partener simte pericolul sau incertitudinea iubirii. Sentimentele de dragoste sau alte emotii sunt inadecvate, cei care sufera de tulburare de personalitate antisociala neintelegand aceste stari. Chiar daca, aparent, unele stari emotionale sunt exprimate, este bine de stiut ca cei care sufera de tulburare de personalitate antisociala imita aceste stari, invatand de la ceilalti cum sa rada, cum sa planga, pentru a simula frica, ura sau aparenta bunavointa, insa, de fapt, nu simt in mod real aceste stari. De aceea, relationarea cu o astfel de persoana este dificila, potrivirea sau compatibilitatea in cuplu fiind aproape imposibila.
Cercetarile efectuate de-a lungul timpului in domeniul psihologiei au aratat faptul ca trasaturile personalitatii antisociale sunt cronice si imuabile. In cuplu, o relatie cu un partener care are o personalitate de acest gen va demonstra, de fapt, ca schimbarea sau speranta de schimbare intarzie sa apara, partenerul antisocial va continua in manipulare, exploatare si nu va arata ca ii pasa de dorintele si nevoile celuilalt. In cele mai multe cazuri, celalalt partener accepta faptul ca nu este o alegere sanatoasa si ca ar trebui sa ia in calcul separarea. Din diverse motive, este posibil sa prefere sa ramana in relatie, insa viata alaturi de o personalitate antisociala devine din ce in ce mai dificila. Atunci cand partenerii au copii impreuna, sunt casatoriti, cumva exista niste obligatii care tin aceasta relatie dincolo de a evalua riscurile sau de a analiza cat de afectati sunt cei din jur de comportamentul partenerului cu o personalitate antisociala. Desigur, motivele prezentate mai sus trebuie luate in calcul atunci cand se decide mentinerea unei astfel de relatii.
Trasaturi ale persoanelor cu tulburare de personalitate antisociala:
- Persoanele antisociale se folosesc deseori de minciuna. Minciuna este, pentru astfel de persoane, la indemana si pot minti fara scrupule.
- Persoanele antisociale se folosesc de charisma si farmecul personal pentru a castiga increderea si relatiile, insa, in timp, acestea se vor estompa, lasand loc comportamentelor inadecvate.
- Comportamentele impulsive la inceput pot parea distractive, insa, cu timpul, se va dovedi ca acestea sunt insotite de o lipsa de responsabilitate generalizata.
- Persoanele cu tulburare de personalitate antisociala sunt manipulatoare. In multe relatii abuzive, partenerul antisocial isi poate convinge partenerul abuzat ca abuzul nu se va mai repeta, insa, pe termen lung, schimbarile vor intarzia sa apara sau nu vor aparea deloc.
- Persoanele antisociale sunt caracterizate de o lipsa de responsabilitate, comportamentul lor implicand persoanele din jur in situatii lipsite de siguranta sau de confort. Acest comportament este vizibil: aflandu-se la volan, conduc cu viteza masina, chiar si cu copiii alaturi, nu isi platesc facturile la timp sau intarzie sa ramburseze datoriile, uneori recurg la manipulari pentru a-i face pe ceilalti sa creada ca nu au avut bani sau chiar ca ceilalti sunt aceia care au gresit, de fapt.
- Persoanele antisociale recurg la comportamente de manipulare, inselare, trisand de multe ori in relatiile romantice si fiind lipsite de loialitate.
- De multe ori, comportamentul unei persoane antisociale poate escalada pana la agresiune, in special atunci cand farmecul personal esueaza.
- Persoana antisociala este lipsita de regrete sau remuscari. Parerile de rau sunt in general false la astfel de persoane. Adevaratele remuscari implica schimbarea comportamentului astfel incat sa nu mai provoace rani sau rau in viitor. Insa o persoana antisociala isi schimba rareori comportamentul pe termen lung fara tratament de specialitate.
Pentru a fi diagnosticata o persoana cu tulburare de personalitate antisociala trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii si numai specialistii pot incadra un astfel de diagnostic. Schimbarile pozitive ale unei personalitati antisociale nu vor avea loc peste noapte. Aceste persoane nu contientizeaza tulburarea, riscurile, nu sunt afectate de faptul ca gandurile si comportamentul lor sunt disfunctionale. Un partener antisocial va incerca mai degraba sa te convinga ca responsabilitatea nefericirii proprii iti apartine in totalitate si ca nu are nicio legatura cu el. Sperantele ca o astfel de persoana se va schimba sunt destul de mici.
Este recomandata terapia cognitiv-comportamentala, care poate ajuta persoana sa recunoasca emotiile, sa isi reduca impulsivitatea si agresivitatea si sa invete sa se identifice cu altii. De asemenea, psihoterapia este recomandata si persoanelor care au o relatie cu o persoana antisociala, atunci cand relatia devine dificila si se simt afectate emotional.
Text: Ionela-Janina Sabou – psiholog