Viata de cuplu dupa nasterea celui mic. Ce trebuie sa stii!
Nasterea unui copil este un moment magic in viata unui cuplu.Venirea noului membru pe lume trebuie privita din perspectiva nevoilor si sanselor sale de a se forma si dezvolta armonios. Dezvoltarea copilului depinde de disponibilitatea fizica si emotionala a parintilor si de prezenta acestora in aceasta experienta de viata minunata.
Viata sexuala a cuplului, in timpul sarcinii si dupa nastere
Studiile de profil au evidentiat de-a lungul timpului variatia comportamentului interactional si sexual al cuplului in perioada prenatala, perinatala si post-natala. Reactiile sexuale sunt legate de dorinta, intimitate, imaginatie, stimularea intregului corp, satisfactie si alte trairi afective. La femei, functia sexuala depinde de procreatie inainte de toate. Barbatul nu are constiinta procreatiei in sine, ea fiind amestecata cu impulsurile erotice de ordin instinctual. Femeia nu urmareste la partenerul sau numai satisfacerea dorintei sexuale ci o raporteaza la perspectiva maternitatii ca pe o indeplinire a acesteia. Participarea femeii la unirea sexuala cu barbatul este dubla: pe de o parte, dorinta de a se darui partenerului, iar pe de alta parte dorinta de a fi mama. Aceasta daruire este aproape in toate cazurile sau in majoritatea dintre ele insotita de nelinistea ca ar putea fi tradata, parasita, fara a-si putea indeplini rolul complet legat de implinirea maternitatii. La femeie, maternitatea este privita si inteleasa ca finalitate fireasca a daruirii acesteia catre partener, depasind astfel simpla satisfacere a dorintei sexuale.
De la partenera la partenera si mama
Pentru cele mai multe femei care accepta si isi asuma graviditatea, perioada de tranzitie de la rolul de partenera de cuplu catre rolul de mama este privita ca pe o experienta pozitiva. Tinerele mame vorbesc despre avantajele si satisfactiile rolului de mama, placerea de a participa la cresterea copiilor, dragostea primita de la acestia, intensitatea trairilor afective alaturi de copil. Aspectele negative asociate practicarii rolului matern se refera la limitarea petrecerii timpului liber si scaderea posibilitatilor de satisfacere a intereselor personale.
Atunci cand “noi doi” devine “noi trei”
O mare parte din cupluri isi dedica viata exclusiv copilului, mai ales in primele luni de viata, avand ca scop satisfacerea necesitatilor biologice si afective ale acestuia si reglarea comportamentului lor de cuplu in conformitate cu noile roluri. Este de asteptat ca dificultatile in relationarea cu copilul sa afecteze relatia de cuplu si satisfactia sexuala. O serie de cercetari arata ca venirea pe lume a primului copil in relatia de intimitate dintre parteneri conduce la scaderea calitatii relatiei de cuplu. Perioada de graviditate si apoi nasterea sunt corelate cu cresterea riscurilor de a dezvolta o depresie post-natala in proportie de 13%. Femeia percepe manifestarile de tandrete si afectiunea barbatului ca pe o actiune lipsita de semnificatia unei comunicari sau chiar ca pe o relatie de tip inhibanta. Astfel, sexualitatea sufera modificari importante. Cuplurile formate din parteneri a caror relatie se bazeaza pe respect si intelegere inainte de venirea pe lume a primului copil, reusesc sa-si asume corespunzator rolul de parinti. Noul statut parental nu determina schimbari majore la nivelul relatiei de cuplu, in contextul in care ambii si-au dorit copilul si au planificat cu atentie nasterea acestuia. In opozitie, partenerii cu o relatie de cuplu tensionata, conflictuala bazata pe lipsa de comunicare si de respect, fac parte din cuplurile cu mari probleme de adaptare post-natala si care traiesc permanent in conflict.
Text: Alexandra Lupu