Viata sexuala la adolescenti – ce trebuie sa stiti?
Debutul vietii sexuale la tinerii adolescenti este determinat de contextul social, cultura si cunostintele medicale, cercul de pieteni sau de principii etice, morale sau religioase. Prin prisma bagajului de cunostinte medicale pe care adolescentii il au in momentul debutului vietii sexuale, se constata o lipsa a cunoasterii temelor de baza in materie de anatomie umana, fiziologie medicala sau fiziopatologie. Principalul subiect abordat este reprezentat de implicatia bolilor cu transmitere sexuala in sanatatea adolescentului si costurile pe care le genereaza, indirect, absenta bagajului minimal de cunostinte medicale.
Inceperea vietii sexuale: factori de risc
In perioada adolescentei, individul nu este implicat activ in comunitatea/societatea din care face parte, de aceea si resursele finaciare sunt limitate, tanarul fiind dependent de veniturile familiei din care provine. Din punct de vedere tehnic administrativ, societatea romaneasca incearca sa gestioneze inegalitatile sociale dintre familii prin intermediul politicilor educationale implementate cu sprijinul Ministerului Educatiei. Acestea includ ore de educatie sexuala in randurile adolescentilor pentru constientizarea principalelor riscuri medicale la care se expun. Bolile cu transmitere sexuala pot fi raspandite extrem de usor in randurile adolescentilor daca nu sunt respectate normele de igiena personala sau normele de protectie sexuala (utilizarea mijloacelor de contraceptie, utilizarea prezervativului, reevaluarea si examinarea medicala periodica atat a adolescentului, cat si a partenerului sexual, existenta unor parteneri multipli, mentienerea unui stil de viata dezordonat – inclusiv raporturi sexuale cu parteneri necunoscuti/fara un status medical cunoscut, utilizarea substantelor halucinogene – consumul de droguri injectabile, consumul de alimente/apa din vase comune etc.).
Relatiile adolescentilor
In majoritatea cazurilor, adolescentii nu au o educatie sexuala sanatoasa si, insetati de cunoastere, pornesc in cautarea acesteia si se pierd printre mituri si incertitudini, pe care le iau ca modele, iar, mai tarziu, acestea isi pun o amprenta negativa asupra vietii. Adolescentul trebuie sa-si cunoasca bine propriul corp, sa stie cum functioneaza organele sexuale si care este rolul lor, sa cunoasca diferentele intre sexe. Nu trebuie ignorat faptul ca trebuie sa i se explice cum sunt conceputi copiii. Tot din procesul de cunoastere face parte si masturbarea, care este des intalnita in randul adolescentilor. Studiile au aratat ca viata sexuala inceputa inainte de 16 ani, atunci cand tanarul individ nu este matur din punct de vedere psihic, fizic si emotional, ii poate afecta serios existenta.
La dezvoltarea armonioasa a unui adolescent trebuie sa participe, in primul rand, parintii, profesorii, medicii si psihologii. Parintii au obligatia sa discute cu copiii lor inca de cand acestia au 10-12 ani, cu rabdare, si sa le ofere raspuns la toate intrebarile pe care acestia le au. In mare parte, adolescentii nu primesc informatiile pe care le doresc de la familie, adica nu au o buna comunicare cu acestia, iar acest lucru determina indepartarea de parinti.
Text: Dr. Hetea Andreea, Obstetrica-Ginecologie