Viitoare mamica? Iata cum previi vergeturile si celulita!
Este bine stiut ca in timpul sarcinii organismul gravidei sufera o serie intreaga de modificari ale aspectului fizic, cat si modificari din punct de vedere structural anatomic. O mare parte din aceste modificari ce implica aspectul estetic al gravidei sunt secundare schimbarilor hormonale ce au loc pe perioada sarcinii.
Ce trebuie sa stii despre celulita
In directa concordanta cu statusul biologic si hormonal, organismul gravidei tinde sa depuna rezerve energetice sub forma de grasime, care, cumulata in anumite zone ale organismului genereaza celulita sau aparitia vergeturilor. Atentie, trebuie intai de toate sa mentionam de la bun inceput ca instalarea celulitei nu reprezinta vreun semn patologic, ci doar o evolutie cronologica a biologiei organismului gravidei si este total diferita cauza de aparitie comparativ cu celulita, ce reprezinta o inflamatie a tegumentelor si este secundara infectiilor microbiene cauzate in urma unor leziuni tegumentare. Diferenta intre cele doua consta in lipsa semnelor de inflamatie: calor, dolor si rubor in cazul celulitei secundare depunerii depozitelor de grasime.
Pentru a se preveni instalarea si aparitia celulitei pe perioada gravidiei si pe perioda postgravidie, pacienta trebuie sa limiteze aportul caloric in limita strict necesarului si sa efectueze miscari de educatie fizica moderata, astfel incat efortul depus sa nu influenteze in mod direct evolutia sarcinii. Pacienta trebuie sa excluda din meniu consumul de bauturi carbogazoase, consumul produselor ce contin zaharuri. Consumul de sucuri naturale certificate ce provin din agricultura si au ca standard de calitate provenienta ecologica, trebuie limitat cu moderatie, deoarece si sucurile naturale contin o cantitate insemnata de fructoza si zaharoza.
Vergeturile si sarcina
Vergeturile sunt niste zone neoformate tegumentar ce sunt secundare ruperii fibrelor de colagen ce alcatuiesc tesutul tegumentar. Aceasta tensiune in tegumentul din zona abdominala si zona dorsolombara apar secundar cresterii in greutate a produsului de conceptie. Ruperea fibrelor de elastina genereaza incontinuitate la nivelul fibrelor de colagen si in acest mod apar vergeturile.
Tratamentul preventiv de aparitie al vergeturilor trebuie sa fie tintit pe mecanismele fiziologice ce implica preventia distrugerii si ruperii fibrelor de colagen sau pe cresterea pragului de toleranta a momentului fortei maximale suportata la elongatia generata de cresterea in volum a abdomenului inferior al gravidei. In principiu, gravida trebuie sa utilizeze diverse creme, lotiuni sau uleiuri cu aplicatie locala ce au drept rezultat final cresterea tolerantei la rupere a fibrelor, cat si efectuarea masajului in zonele predispuse aparitiei vergeturilor si celulitei.
Pe baza cardului Mama si Copilul, Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate cu reduceri de pana la 25%.
Citeste si Schimbari ale pielii in timpul sarcinii
Tetx: Dr. Hetea Andreea- Obstetrica – Ginecologie