Violența în cuplu – cauze și soluții
Din păcate, violența în cadrul relației de cuplu este un subiect extrem de des întâlnit în societate. Indiferent dacă este vorba despre violență fizică sau emoțională, aceasta este prezentă printre cuplurile de orice vârstă. Violența din cuplu nu are nicio legătură cu bunăstarea materială sau cu statutul, funcția sau poziția cuiva. Este esențial ca oamenii să fie tratați civilizat încă de mici, pentru că în caz contrar pot dezvolta anumite traume și chiar boli psihice care îi pot determina mai târziu să se comporte agresiv. În afară de posibile boli mintale sau traume, comportamentul agresiv poate fi și consecința dependenței de substanțe psihoactive sau a unor suferințe care pot să declanșeze atitudinea violentă.
Trebuie să înțelegem foatrte clar că nu oricine a fost abuzat se transformă automat în abuzator, la rândul sau. Cu toate acestea, în unele situații, indiferent dacă este vorba despre un copil, un adolescent sau o persoană adultă, pot să apară transformări imense în punct de vedere psihic. Aceste transformări pot să constituie un risc destul de mare ca persoana respectivă să devină agresivă în timp și să se manifeste ca atare. Este bine să conștientizăm că provocările sunt la fiecare pas, în fiecare zi, și fiecare dintre noi percepe diferit ceea ce se întâmplă și poate reacționa altfel decât ne așteptăm, uneori chiar violent.
Din ce cauze poate să apară violența în cuplu?
În foarte multe dintre cazuri, persoanele care recurg la violență au trăit anumite traume peste care nu au putut trece. O familie dezbinată și consecințele acestei dezbinări constituie deseori un motiv al comportamentului violent de mai târziu. În situația în care în familie existau probleme, ca de exemplu dependența de jocurile de noroc, de alcool sau/și de droguri, climatul a permis amplificarea tendințelor violente. Persoanele care au traume din cauza unui viol sau a unei tâlhării sunt predispuse să dezvolte un comportament violent, la fel cum este și cazul acelora care au fost bătute, umilite și insultate. Au adunat frustrare și furie care, mai devreme sau mai târziu pot izbucni sub forma unor reacții violente, atât fizice cât și verbale.
Comportamentul violent poate să apară și în situația persoanelor care au fost părăsite sau inselate, la fel cum pot să apară și în cazul persoanelor care nu au reușit niciodată să aibă o relație așa cum au sperat. Violența poate fi și o consecință a asocierii cu persoane care au deja acest comportament, dar poate fi și un efect al unei boli psihice, ca de exemplu tulburarea paranoidă, schizofrenia sau tulburările bipolare.
Ce poți face dacă ești într-o relație cu un partener violent?
Un prim pas care ar trebui făcut în situația în care partenerul de cuplu are tendințe violente, îl constituie încercarea de a-l convinge să accepte ajutorul unui psiholog sau al unui medic psihiatru. Dacă problema nu este foarte gravă, înseamnă că se poate rezolva prin ședințe de psihoterapie. În cazul în care lucrurile sunt mai complicate de atât, poate fi nevoie de tratament medicamentos sau chiar de internarea persoanei respective într-un spital de specialitate. Dacă ideea de mers la psiholog sau la psihiatru nu pare să fie una potrivită, poți sugera varianta prin care să își descarce pornirile violente în alt fel. Se poate să nu fie nepărat de acord la început, însă dacă încearcă și rezultatele sunt mulțumitoare își va schimbă părerea și va continua pe acest drum.
O foarte bună alternativă prin care energia negativă și pornirile violente pot fi ținute sub control este practicarea sportului. Artele marțiale, boxul sau înotul s-au dovedit eficente în tratarea impulsurilor agresive. La fel de mult poate să ajute și yoga, cursurile de actorie sau dans, activități care modelează personalitatea și gândirea.