Virozele respiratorii, bolile inceputului de scoala
Viroza respiratorie este o infectie acuta a tractului respirator care afecteaza nasul, gatul si caile respiratorii, cauza fiind infectia cu un virus. Maximul de incindenta este toamna si iarna. Revenirea sau intrarea in colectivitate creste incidenta acestor episoade din cauza contactului prelungit, intr-un spatiu restrans, intre copii. Vestea buna este ca aceste boli sunt adesea prezente in formele lor simple, dispar de la sine in cateva zile cu ajutorul tratamentului simptomatic. Orice copil sanatos poate prezenta pana la 5-6 episoade de viroza respiratorie in fiecare an.
Iata cele mai des intalnite viroze respiratorii:
Raceala simpla sau rinofaringita este o afectiune a cailor respiratorii superioare, care cel mai des afecteaza nasul, mai exact mucoasa de la acest nivel. Afecteaza copiii de toate varstele, ei facand intre 4-6 episoade pe an. Cauza aparitiei racelii este infectia cu un virus cu tropism respirator. Printre virusurile responsabile se numara rinovirusul, virusurile gripale si paragripale si virusul sincitial respirator. Simptomele racelii incep sa apara, cel mai frecvent, in primele 24 de ore de la expunerea la virus si evolueaza catre un maximum de intensitate inspre zilele 2 – 4 de boala. Raceala simpla debuteaza cu modificarea starii generale, oboseala, lipsa poftei de mancare sau refuzul alimentatiei, senzatie de frig, durere de cap, febra si stranut. In urmatoarele doua zile apare congestia nazala, rinoreea (nasul care curge) si tusea cu sau fara disfagie (durere in gat). Simptomele dispar de la sine de obicei in 7- 10 zile, dar pot dura pana la trei saptamani, iar unii copii pot ramane cu tuse reziduala cateva saptamani dupa vindecarea bolii.
Bronsiolita acuta este o boala inflamatorie a bronsiolelor, adica a cailor respiratorii ce conduc aerul catre alveole. Aceste bronsiole se ingusteaza atunci cand apare inflamatie la nivelul mucoasei lor, impiedicand aerul sa mai patrunda in aceeasi cantitate in partile terminale ale plamanilor. Cauza aparitiei bronsiolitei acute este intotdeauna o infectie, fie cu un virus respirator, fie mai rar cu o bacterie. Cel mai adesea bronsiolita acuta este cauzata de o infectie cu virusul sincitial respirator. Afecteaza in principal copiii cu varsta pana in 2 ani. Simptomele bronsiolitei acute sunt asemanatoare cu o raceala simpla, cu tuse seaca sau productiva, febra, nas care curge cu secretii transparente sau obstructie nazala. Mai apar efort sau dificultati respiratorii, precum gafait sau geamat, respiratie rapida sau suieratoare (wheezing), alaturi de refuzul alimentatiei, modificarea starii generale, agitatie sau letargie. Tratamentul consta in administrarea de substante prin nebulizare (terapie cu aerosoli), terapie cu oxigen (daca este cazul) si tratament simptomatic pentru desfundarea cailor respiratorii superioare alaturi de antitermice.
Faringoamigdalita acuta este tot o boala infectioasa si contagioasa, adesea de cauza virala. Cu toate acestea este inca frecventa infectia streptococica, intalnita mai des in colectivitate. Simptomele sunt asemanatoare racelii simple la care se adauga tipic durerea intensa in gat, febra care poate dura si cateva zile, inflamatia ganglionilor din jurul gatului, dureri abdominale, varsaturi. In cazul faringoamigdalitei de cauza virala, cea mai des intalnita de altfel, tratamentul este unul simptomatic si vizeaza scaderea febrei, ameliorarea disconfortului si durerii in gat, incurajarea alimentatiei si a mentinerii unui grad corect de hidratare.
Pneumonia acuta virala este o infectie acuta a cailor respiratorii inferioare. Infectia cu un virus respirator este des intalnita la copii. Simptomele constau in febra, frisoane, tuse, nas infundat, dificultati respiratorii (respiratie rapida, suieratoare, geamat respirator, batai ale aripilor nazale, balans al abdomenului fata de torace in timpul respiratiei), varsaturi, dureri abdominale, modificare a starii generale, pierderea apetitului, letargie. Ca diferenta intre pneumonia de cauza virala si cea de cauza bacteriana, in cazul celei virale simptomele sunt mai putin severe, apar treptat iar respiratia suieratoare tinde sa fie prezenta la mai multi copii, fata de cei cu pneumonie bacteriana. Pneumonia virala este o boala contagioasa, des intalnita in colectivitate. Durata ei poate sa fie si pana la 4 saptamani, chiar 6 in unele cazuri. Diagnosticul se pune in baza unui examen clinic, care se poate completa la nevoie cu analize ale sangelui si radiografie pulmonara. Pneumonia virala poate fi prevenita prin metode simple ca spalatul pe maini, mentinerea unor norme simple de igiena si grija fata de intrarea in contact cu alte persoane bolnave. Tratamentul pneumoniei virale este si el simptomatic si vizeaza ameliorarea functiei respiratorii (tratament cu aerosoli sau tratament cu oxigen), scaderea febrei, descongestionarea cailor respiratorii superioare, ameliorarea durerilor abdominale si a varsaturilor.
Inceputul scolii, intrarea sau revenirea in colectivitate este un prilej in care majoritatea copiilor prezinta afectiuni acute virale ale arborelui respirator. Asa cum aminteam, este normal ca orice copil, de altfel sanatos, sa prezinta pana la 5-6 astfel de episoade pe an. Tratamentul simptomatical febrei, al congestiei cailor respiratorii superioare, il puteti incepe acasa, complentadu-l cu cel al unei regim alimentar si hidric echilibrat, dar mereu bazat si pe dorintele si gradul de acceptare al celui mic.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Citeste si Cum iti pregatesti copilul pentru colectivitate
Text: Dr Alexandra Barzan, medic pediatru