Virusul Zika si sarcina
Inca din 2007 in Africa, Asia si Insulele din Pacific au fost raportate infectii cu virusul Zika. Incepand din 2015, raspandirea infectiei in America a dus la focare extinse de cazuri in intreaga regiune.
In noiembrie 2015, Ministerul Sanatatii din Brazilia trage un semnal de alarma si declara infectia cu virusul Zika o problema de sanatate publica urgenta raportand o crestere de 20 de ori a numarului de nou-nascuti cu microcefalie, sugerand o posibila legatura intre un focar de virus Zika si aceste nasteri.
Se pare ca zona de provenienta initiala a virusului Zika este Uganda Africa Kenya, Ethiopia, Egipt si alte tari din Africa de vest au raportat cazuri de infectie Zika. Virusul s-a raspandit rapid in Brazilia, America de Sus si centrala, India, Indonesia si tari din Asia.
Pana in 2005 se pare ca erau raportate cazuri de infectie cu virus Zika doar la maimutele din anumite zone ale Ugandei.
Studiile de specialitate efectuate ulterior indica o relatie directa de cauzalitate intre infectia Zika si aparitia de anomalii congenitale cerebrale si tulburari neurologice. Desi initial s-a suspicionat ca microcefalia fetala duce la dezvoltarea insuficienta si incorecta a creierului fetal, studiile ulterioare au demonstrat o afectare directa a materiei cerebrale.
Majoritatea pacientilor cu infectie cu virus Zika sunt asimptomatici.
Atunci cand este manifesta infectia cu virusul Zika se caracterizeaza prin aparitia febrei, eruptie cutranata, dureri de cap, dureri articulare si/sau eritem ocular, simptome ce pot dura de la 2 la 7 zile.
Studiile arata ca infectia Zika este responsabila de defecte severe la nastere – predominant microcefalie si sindrom Guillain-Barré in cazul pacientelor care sunt insarcinate la momentul infectiei. Desi riscul de aparitie a defectelor congenitale pare sa fie mai mic in cazul infectiei cu Zika comparativ cu infectia cu CMV sau Rubeola, incidenta aparitiei infectiei Zika este extrem de ridicata in perioadele de aparitie a tantarilor.
Varsta de gestatie este de asemenea importanta intrucat o varsta mica de gestatie duce la o probabilitate mai mare de afectare fetala.
Totusi nu este foarte clar daca si pentru femeile care contacteaza boala cu putin timp inainte de a ramane insarcinate exista un risc semnificativ de complicatii. Se recomanda ca femeile care sunt insarcinate sau care vor sa obtina o sarcina sa nu calatoreasca in zonele endemice.
Modul de transmitere al virusului este prin intepatura de tantar specia Aedes.
Exista dovezi ca virusul se poate transmite si prin transfuzii de sange si contact sexual (vaginal, anal si cel mai probabil si oral). S-a constatat ca virusul persista in probele de sperma pentru o perioada mai mare de timp decat in cele de sange. Momentan nu exista niciun vaccin disponibil pentru a preveni aparitia infectiei cu virusul Zika.
Singura metoda de preventie a infectiei este evitarea zonelor endemice si a muscaturilor de tantar, precum si evitarea contactelor sexuale cu persoane care au calatorit in zonele endemice. Fereastra de timp considerata sigura pentru femei pentru a avea contact sexual/a concepe dupa calatorie in zona endemica este de 8 saptamani. Pentru barbati se recomanda cel putin 6 luni. De asemenea se recomanda folosirea sprayurilor antitantari si utilizarea de imbracaminte care acopera cat mai multa piele.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie