Vitamina C in sarcina – rol, beneficii, doze recomandate
Vitamina C, cunoscuta si ca acid ascorbic, indeplineste un rol important in timpul sarcinii, intrucat contribuie la starea de bine a mamei si la buna dezvoltare a fatului. Aceasta vitamina este un nutrient important in crearea de colagen, o proteina structurala care este deosebit de importanta in formarea pielii, tendoanelor si a oaselor fatului. Pe langa suportul pe care il ofera in dezvoltarea fatului, vitamina C imbunatateste sistemul imunitar al mamei, ajutand corpul sa se recupereze rapid dupa boala. In plus, aceasta vitamina este apreciata pentru proprietatile sale antioxidante, ajutand in combaterea radicalilor liberi. In acest articol, veti afla informatii importante despre rolul pe care vitamina C il are in sarcina, care sunt beneficiile consumului si care sunt dozele recomandate.
Vitamina C in sarcina – rol
Vitamina C este importanta atat pentru mama, cat si pentru bebelus. Aceasta contribuie la sustinerea sistemului imunitar, creste nivelul de antioxidanti, ajuta la productia de colagen si ajuta in procesuld de reparare a tesuturilor si vindecare a cicatricilor.
Avand in vedere ca organismul uman nu poate stoca vitamina C, este important sa aduceti un aport in organism al acestei vitamine pentru a va asigura ca aveti o sarcina sanatoasa. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, mentinerea unui nivel normal de acestei vitamine in organism va ajuta sa aveti o dezvoltare normala a sarcinii.
In plus, vitamina C ajuta la absorbtia de fier din organism, care in schimb, creste nivelul de energie datorita functiei sale de a transporta oxigen in organism. Aceasta ajuta si la dezvoltarea oaselor si a dintilor fatului, devenind o vitamina foarte importanta pe parcursul sarcinii.
Aportul de vitamina C se poate obtine prin intermediul unei alimentatii sanatoase in sarcina, in deosebi din fructe si legume. Prin urmare, folosirea de suplimente alimentare care contin vitamina C nu este neaparat indicata in sarcina, atata timp cat dieta pe care o urmati este echilibrata. Prin mentinerea unui aport optim in organism al acestei vitamine in timpul sarcinii, puteti reduce riscul de aparitia a unor complicatii in sarcina, cum ar fi pre-eclampsia sau anemia.
Naturalis Vitamina C 500 mg este un supliment alimentar, sub forma de comprimate masticabile cu aroma de portocala, care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar. De asemenea, ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, precum si la reducerea oboselii si extenuarii.
Vitamina C in sarcina – beneficii
Vitamina C protejeaza celulele si le ajuta sa ramana sanatoase. Aportul necesar din aceasta vitamina poate fi obtinut foarte usor din fructele si legumele consumate in timpul sarcinii. Citricele sau legumele cu frunze verzi sunt doar cateva exemple de alimente care va pot ajuta sa cresteti nivelul de vitamina C din organism.
Beneficiile pe care aceasta le are pentru mama si fat in timpul sarcinii sunt numeroase:
- Ajuta la cresterea imunitatii si functioneaza ca un antioxidant pentru organism. Astfel, ajuta corpul sa lupte impotriva infectiilor si protejeaza celulele de factorii poluanti si impactul radicalilor liberi.
- Vitamina C este responsabila pentru productia de colagen, acesta fiind o proteina esentiala pentru cresterea sanatoasa a oaselor, piele sanatoasa, cartilaje si tendoane sanatoase. De asemenea, ajuta in procesul de vindecare si reparare a celulelor din organism;
- Ajuta corpul sa absoarba fier in mod eficient. Conform studiilor de specialitate, 90 mg de vitamina C creste absorbtia de fier cu 67%. Pe de alta parte, in sarcina, mentinerea unui nivel optim de fier ajuta la normalizarea nivelului de hemoglobina si va protejeaza de aparitia anemiei;
- Joaca un rol important in buna dezvoltare a fatului in mediul intra-uterin. Prin consumul de vitamina C contribuiti la buna dezvoltare a tesuturilor fatului, consolidati vasele de sange de la nivelul placentei, cresteti nivelul de oxigen pe care fatul il primeste si reduceti riscul de desprindere a placentei;
- In cazul in care sunteti constipata in timpul sarcinii, consumul de fructe si legume bogate in vitamina C va poate ajuta sa combateti constipatia intrucat favorizeaza tranzitul;
- Consumul regulat in sarcina de fructe si legume care contin aceasta va ajuta sa reduceti nivelul de stres pe care il resimtiti pe masura ce apar noi schimbari in organism si sa parcurgeti aceasta perioada mai usor;
- Vitamina C poate actiona si ca un diuretic, ajutand rinichii sa excrete mai multa apa si sodium. In acelasi timp, relaxeaza peretii vaselor de sange si reduc presiunea sangelui.
Naturalis Vitamina C 1000 plus Zinc ajuta la mentinerea functionarii corespunzatoare a sistemului nervos si imunitar. Produsul contribuie la reducerea oboselii si a extenuarii, ajuta la mentinerea starii psihice. Vitamina C sustine productia de colagen, contribuind la functionarea corespunzatoare a ligamentelor, vaselor de sange, sistemului osos si a pielii.
Vitamina C in sarcina – doza recomandata
Consumul de vitamina C in sarcina este sigur. In aceasta perioada aveti nevoie de o cantitate mai mare din aceasta vitamina in comparatie cu perioada in care nu sunteti insarcinata. Doza recomandata difera in functie de varsta. Asadar, femeile insarcinate care au in jurul varstei de 18 ani pot consuma aproximativ 80 mg de vitamina C. In cazul viitoarelor mamici care au varsta peste 18 ani, doza recomandata creste la 85 mg.
Chiar daca vitamina C este solubila in apa, nu este recomandat sa consumati mai mult decat doza recomandata. Doza maxima pe care o puteti consuma poate ajunge la 2000 mg pe zi, dar aceasta cantitate ar trebui stabilita impreuna cu medicul care va urmareste sarcina. Consumul excesiv de vitamina C poate conduce la probleme digestive, diaree, senzatie de greata sau alte probleme de sanatate.
Puteti obtine doza optima de vitamina C din fructele si legumele pe care le consumati. Cele mai surse de vitamina C sunt urmatoarele:
- portocalele – 70 mg per fruct mediu;
- grapefruit – 38 mg per ½ de fruct de marime medie;
- kiwi – 91 mg per fruct;
- capsuni – 85 mg per portie;
- zmeura – 30 mg per portie;
- ardei gras rosu – 95 mg per ½ portie (consumat crud);
- ardei gras galben – 60 mg per ½ portie (consumat crud);
- broccoli – 51 mg per ½ portie (preparat termic);
- cartofi – 17 mg per un cartof de marime medie (preparat termic);
- spanac – 8 mg per portie (consumat crud).
In concluzie, vitamina C este esentiala pentru buna dezvoltare a unei sarcini, contribuind la cresterea si dezvoltarea normala a fatului. De asemenea, aceasta poate scadea riscul de aparitie a defectelor genetice atat la mama, cat si la fat. Doza de vitamina C in sarcina este recomandata de medic. Desi are beneficii multiple pentru sanatate, consumul excesiv al acestei vitamine poate provoca reactii adverse care sunt de nedorit in sarcina.
Surse:
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/diet/vitamin-c-pregnancy/
https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/vitamins-supplements-and-nutrition/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK583021/
https://www.babycenter.com/pregnancy/diet-and-fitness/vitamin-c-in-your-pregnancy-diet_660
https://www.apollocradle.com/specialities/pregnancy/importance-of-vitamin-c-during-pregnancy/