Vitamine recomandate in timpul alaptarii
Laptele matern este recunoscut ca fiind nutritia optima pentru toti nou-nascutii, iar beneficiile alaptatului la san, atat pentru mama, cat si pentru bebelus, au fost deja dovedite. Capacitatea mamei de a produce lapte este extrem de rezistenta la carentele nutritionale si este suficienta pentru a sustine o crestere a bebelusului in primele luni de viata. Totusi, productia laptelui duce la modificari ale organismului matern. Lactatia este partial suportata de mobilizarea rezervelor tisulare, de aceea este afectata greutatea mamei si statusul nutritional al acesteia. Modificarea greutatii corporale a mamei este variabila. De cele mai multe ori, mamicile scad in greutate in primele 6 luni dupa nastere. O scadere in greutate mai accentuata apare la proaspetele mamici din tarile slab dezvoltate. Alaptarea necesita un supliment de energie si nutrienti in dieta mamei, incluzand proteine, calciu, unele vitamine si minerale.
Alimentatia mamei in timpul alaptarii
Alimentatia mamei in timpul alaptarii este extrem de importanta deoarece doar organismul mamei, prin rezervele sale, nu poate sustine pe o perioada nelimitata cresterea copilului. Alimentatia mamei trebuie sa fie bogata in proteine, vitaminele A, C, E, B6, B12, folat, niacina, riboflavina, tiamina, iod, seleniu, zinc, carbohidrati, acizi grasi.
Vitaminele liposolubile si hidrosolubile sunt excretate in laptele matern.
Vitaminele liposolubile si hidrosolubile sunt excretate in laptele matern
Concentratia vitaminelor liposolubile (vitaminele A, D, K) in lapte este scazuta atunci cand mama are o deficienta de acest tip de vitamine. Asadar, nivelul acestor vitamine in lapte reflecta aportul matern de vitamine. Dar se pot detecta niveluri toxice de vitamina D atunci cand se administreaza suplimentar mamei. Concentratia vitaminei din lapte este nedetectabila la mamele cu deficit de vitamina D, de aceea se recomanda bebelusului suplimentarea aportului de vitamina D in vederea profilaxiei rahitismului.
De asemenea, si concentratia vitaminelor hidrosolubile (complexul de vitamine B, C) depinde de alimentatia mamei. Concentratia vitaminelor hidrosolubile nu depaseste un prag toxic, asa cum se intampla in cazul celor liposolubile, indiferent de aportul extern al mamei. De exemplu: concentratia vitaminei C si B1 ramane sub nivelul de 160mg/l, respectiv 200mcg/l, indiferent de doza administrata mamei. Continutul laptelui in vitamine hidrosolubile raspunde rapid la suplimentarea nutritiei mamei cu vitamine, la cele cu deficiente nutritionale.
Concetratia vitaminei B12 in lapte este scazuta la mamele vegetariene, cele malnutrite, cu anemie pernicioasa sau la cele care au fost supuse unei operatii de bypass gastric.
Necesarul de vitaminele A si E este crescut in timpul alaptarii, acelasi lucru nefiind insa valabil pentru vitaminele D si K. Necesarul de vitamina A este de 500-600 mcg pe zi in primele 6 luni. Doza zilnica recomandata de vitamina A este de 1200-1300 mcg pentru a compensa excretia in lapte si pentru a mentine depozitele hepatice materne. Doza zilnica recomandata de vitamina E este de 4 mg.
Concentratia vitaminei K in lapte nu este influentata de aportul matern, de aceea nu se recomanda suplimentarea dietei.
Doza zilnica recomandata mamicilor care alapteaza este urmatoarea:
- vitamina C: 120 mg/zi
- tiamina (vitamina B1): 1,4 mg/zi
- riboflavina (vitamina B2): 1,6 mg/zi
- niacina (vitamina B3): 17 mg/zi
- vitamina B6 (piridoxina): 2 mg/zi
- acid folic: 500 mcg/zi
- vitamina B12: 2,8 mcg/zi
Mamicile sanatoase si care au o dieta echilibrata ce include carnea si peste nu necesita, de obicei, o suplimentare a vitaminelor in perioada alaptarii. Mamicile vegetariene (nu consuma niciun fel de carne, peste sau lactate) au nevoie de un supliment de vitamina B12. Majoritatea produselor de multivitamine contin doza adecvata de vitamina B12.
Text: Dr. Laura Tigoianu, Obstetrica-Ginecologie