Vitamine si minerale necesare in sarcina
O dieta echilibrata si sanatoasa este esentiala in timpul sarcinii pentru buna dezvoltare a fatului si pentru mentinerea sanatatii organismului matern. Corpul viitoarei mamici trebuie sa treaca printr-o serie de modificari fizice si hormonale pentru a putea duce la bun sfarsit sarcina, asa ca trebuie ajutat sa faca fata acestei provocari.
Este recomandat ca aportul de vitamine si minerale sa fie asigurat de o dieta echilibrata, insa, in timpul sarcinii, este adesea nevoie de suplimentarea acestui aport pentru a face fata necesitatilor crescute. De retinut ca vitamina A sau produsele care contin vitamina A sunt contraindicate in sarcina.
Fierul
Din cauza sarcinii si a necesitatilor crescute, depozitele de fier materne au de suferit. Niveluri scazute ale fierului inregistrate in primul trimestru au fost asociate cu un risc crescut de nastere prematura si greutate mica la nastere. Doza zilnica necesara pacientei gravide este de cca. 22-27 mg Fe/zi. O dieta mixta, bazata de produse de origine animala si vegetale bogate in fier – legume si fructe verzi in special, este recomandata pentru a acoperi aceste necesitati. Absorbtia fierului provenit din produsele din carne, in special carnea rosie – bogata si in proteine, si in zinc, este superioara celei specifica fierului provenit din legume si fructe.
Asocierea de produse bogate in vitamina C (citrice, broccoli, rosii) creste absorbtia de Fe. In schimb, cafeaua si ceaiul pot avea efectul invers. La recomandarea medicului curant, gravidele pot lua suplimente de fier, insa acestea pot avea si efecte adverse ce trebuie controlate si monitorizate – constipatie, greata.
Acidul folic
Facand parte din grupul vitaminelor B, este un element esential pentru buna dezvoltare a bebelusului. Necesarul de acid folic este crescut in timpul sarcinii si suplimentarea lui este esentiala pentru prevenirea defectelor de tub neural (de exemplu, spina bifida). Iodul face parte din mineralele necesare organismului uman pentru productia hormonilor tiroidieni. Deficienta moderata de iod poate duce la dificultati de dezvoltare neuromotorie si, de aceea, gravidele trebuie testate in primul trimestru de sarcina, chiar daca nu se stiu cu o boala tiroidiana diagnosticata. In cazul pacientelor diagnosticate anterior cu boala tiroidiana, este adesea nevoie de suplimentarea medicatiei.
Vitamina D
Este esentiala pentru a facilita absorbtia calciului si fosfatilor in organismul matern. De asemenea, suplimentele de vitamina D luate in timpul sarcinii asigura si bebelusului depozitele necesare in primele saptamani-luni de viata. Sursa de vitamina D cea mai importanta este reprezentata de expunerea la soare.
Vitamina C
Contribuie la formarea colagenului si asigurarea unui pat vascular normal. Necesarul de vitamina C este crescut in sarcina, cel zilnic fiind de 40-60 mg/zi.
Calciul
Este vital pentru buna dezvoltare a sistemului osos fetal. Acesta va prelua din rezervele de calciu materne atat pe parcursul sarcinii, cat si pe parcursul alaptarii. Este important ca gravida sa consume alimente bogate in calciu, cum ar fi fructe uscate, cereale, migdale, tofu, produse lactate si legume verzi – broccoli, kale. De asemenea, este recomandata suplimentarea dietei cu calciu si vitamina D, in special in trimestrul al treilea si in perioada alaptarii.
Aportul ridicat de fibre si fluide este necesar in timpul sarcinii pentru a preveni constipatia, in special in ultimul trimestru. Alimentele bogate in fibre includ nucile, cerealele si produsele din cereale, fructele si legumele.
Suplimentele multivitaminice care nu sunt concepute special pentru perioada de sarcina ar trebui evitate deoarece contin doze excesive de nutrienti, posibil daunatoare pentru fat (de exemplu, vitaminele A, B6).
Gravidele vegetariene, vegane sau care adopta orice alta dieta restrictiva din motive medicale (de exemplu, alimente fara gluten) sau personale / religioase trebuie consiliate si monitorizate de un nutritionist cu experienta, astfel incat acestea sa beneficieze de toti nutrientii necesari dezvoltarii bebelusului si mentinerii sanatatii mamei.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie