Workaholismul și căsnicia

Workaholismul este o dependență față de activitatea profesională. Workaholicii sunt preocupați până la exagerare de munca lor, chiar și în timpul vacanțelor și weekendurilor, neglijandu-și familia și prietenii. Sunt incapabili de a se relaxa și de a găsi un echilibru între job și familie. Dacă ai un partener dependent de muncă și depui eforturi să furi câteva momente din timpul său prețios, iată câteva sugestii!
Cum să trăieşti cu un partener obsedat de muncă
Nu încuraja lucrul peste program
Nu face un obicei din a sta trează să îl aștepți cu cina pe masă sau să ții copiii până la ore târzii doar pentru a petrece câteva minute cu tatăl lor înainte de culcare. Nu amâna la nesfârșit planurile familiei pentru a include și partenerul. Făcând asta, îl încurajezi să își prelungească programul de lucru și să considere că este normal aşa.
Nu îi reproşa
Este ușor să îți pierzi controlul și să scoți în evidență consecințele negative ale comportamentului său workaholic. Reproșurile îi vor trezi resentimente, nu îl vor ajuta să găsească soluții. Este important să-i ceri mai mult timp și atenție, dar să faci asta într-o manieră calmă şi suportivă.
Plănuiește un timp fără muncă
Cere-i partenerului să își organizeze în așa fel programul încât să găsească o perioadă din zi (de exemplu, dimineața la cafea) în care să nu vorbiți deloc despre problemele de serviciu, cu laptopul și telefoanele închise.
Rămâi conectată cu el în permanenţă
Chiar dacă partenerul are un program foarte încărcat, poți găsi momente în care să-i reamintești sentimentele tale pentru el prin mici gesturi tandre, iubitoare. Un email sau un simplu telefon în timpul zilei îl vor face să se simtă iubit și înțeles.
Înțelege-i profesia
Fă un efort în înțelegerea naturii muncii lui, astfel vei deveni mai suportivă și mai puțin resentimentară.
Căutați hobby-uri comune
Este esențial să îi îndrepți atenția către găsirea unor hobby-uri comune. Invită-l să facă lucruri pe care nu ar vrea sub nicio formă să le rateze sau care i-ar face mare plăcere, cum ar fi: o cină pregătită în doi, un film, o drumeţie, un meci de fotbal.
Folosește metoda pașilor mărunți
Nu îți forța partenerul să își schimbe obiceiurile brusc. Dă-i timp. Poți începe prin a-i cere să vină mai devreme acasă doar o zi pe săptămână. Evită să faci comentarii acide și ia lucrurile ușor pentru a obține efectul dorit.
Împărtășește-i îngrijorările tale
Fii onestă și deschisă cu partenerul tău. Comunică, spune-i că dorești să petreceți mai mult timp împreună, că te simți neglijată. Lipsa de comunicare duce la depresie, anxietate și chiar la relații extraconjugale.
Identifică-i părerile greșite
Dependența de muncă nu este toxică doar pentru relația voastră, dar și pentru sănătatea lui. Un workaholic consideră, de cele mai multe ori, că el este singurul capabil de a rezolva problemele de serviciu. Sugerează-i să aibă încredere în subordonații lui și să se relaxeze.
Caută ajutor de specialitate
Dacă niciuna din aceste tehnici nu funcționează, atunci ar fi indicat să apelați la un specialist. Munca se poate transforma într-o dependență și, dacă nu o rezolvați la timpul potrivit, relația poate fi profund avariată. Un consilier sau psihoterapeut vă poate ajută să găsiți soluțîi la problemele reale cu care vă confruntați.