Zambeste pentru celalalt, zambeste pentru tine!
Zambind unul la celalalt putem sa ne imbunatatim starea de spirit reciproc. Prin zambet se elibereaza endorfine, substante chimice din creier ce usureaza suportarea durerii si aduc sentimente de multumire. In plus, zambetele si rasetele sunt contagioase, ceea ce inseamna ca putem aduce o doza de fericire si celor din jur care impartasesc cu noi aceasta dispozitie.
De ce este sanatos sa zambesti:
Oamenii sunt atrasi de alte persoane care zambesc. Petrecem mai mult timp langa oamenii care zambesc, deoarece preferam acest lucru in defavoarea tristetii si a negativitatii, care si ele sunt contagioase.
Zambetele maresc senzatia noastra de bunastare si simtul pozitivitatii. Exista un test simplu pentru a dovedi acest lucru si anume: mentineti-va un zambet (chiar fals) cateva minute, apoi incercati sa va ganditi la ceva negativ, dar continuati sa zambiti. Veti observa ca este destul de greu sa faceti trecerea spre gandul negativ sau sa il mentineti. Zambind, trupul trimite mintii un mesaj ca totul este bine si ca viata este minunata. Zambetul poate ajuta la ameliorarea depresiei. Practicat regulat, functioneaza mai bine decat alt tip de medicament pentru stres.
Oamenii care zambesc par mai increzatori si pot fi promovati mai repede la locul de munca. Zambetul il poate binedispune si pe seful tau, prin zambet te faci remarcat, esti o persoana cu moralul ridicat cu incredere in sine si sperante.
Zambetul te poate face sa fii mai tanar si sa arati mai tanar. Contribuind benefic asupra sanatatii, zambetul te poate face sa fii mai tanar, iar mimica adecvata pentru zambet iti va ridica pometii si te va face sa arati mai tanar decat daca ai adopta o figura trista, incruntata, terna.
Zambetul creste toleranta la frustrare. Studiile au aratat ca oamenii nefericiti tind sa fie mai antagonici decat oamenii mai fericiti. Pentru a reduce acest sentiment de anxietate si de frustrare, acopera-te cu un zambet. Intoleranta la frustrare se poate evidentia la nivelul corpului vostru prin miscari rigide si expresii faciale. Mai mult decat atat isi face simtite efectele asupra dispozitiei tale, lasandu-te intr-o stare negativa pentru ceva timp. Prin zambet poti alunga aceasta stare.
Prin zambet realizezi deschiderea fata de ceilalti. Vei aparea ca o persoana amabila, pozitiva, ce isi doreste sa impartaseasca cu ceilalti starea de bine sau chiar sa ii ajute pe ceilalti sa isi descreteasca fruntile.
Zambetul are un rol important in apropierea dintre soti/parteneri. Dispozitia pozitiva a sotiei poate spori cu usurinta sentimentele pozitive ale sotului si invers. De asemenea, un zambet poate usura calea intr-o conversatie dificila sau ameliora un potential conflict.
Zambetul alunga stresul! Cand sunteti stresat, incercati sa zambiti. Zambetul nu alunga problemele evident, insa poate creste sentimentul de bunastare si semnaleaza creierului ca va simtiti mai bine, astfel stresul se poate diminua.
Zambetul poate stimula sistemul imunitar si ajuta la mentinerea starii de sanatate. Zambetul are efecte bune asupra reducerii tensiunii arteriale si stresului. Eliberarea endorfinelor ajuta la calmare si o stare de bine, cat si la ameliorarea durerii.
Zambetul provoaca zambet, deci poate aduce fericirea celui de langa tine. Nu ezita sa zambesti ori de cate ori ai ocazia!
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog