Zooterapia și beneficiile ei
Terapia cu animale a fost descoperită la începutul anilor 1960, de către psihologul-pediatru american Boris Levinson care a observat absolut întâmplător că unul dintre pacienții săi, un băiețel cu dificultăți de interacțiune socială, răspunde bine terapiei în prezența câinelui sau, pe nume Jingle, cu care vorbea, în condițiile în care, în absența acestuia nu scotea niciun cuvânt. Câțiva ani mai târziu apărea primul program de terapie cu animalele de companie în clinica Universității din Ohio. Astăzi, zooterapia este un program tot mai folosit în instituții medicale, cămine de bătrâni, clinici pentru copii cu handicap sau cu deficiențe psihice etc.
Ce reprezintă zooterapia?
Zooterapia sau terapia cu animale este o o metodă de tratament care se folosește în tratarea problemelor de natură fizică (pareze, paralizii, afecțiuni cerebrale sau ale coloanei vertebrale), emoțională (stres, anxietate, depresie, fobii) sau psihică ( autism, sindrom Down, ADHD, dificultăți de învățare, probleme de comportament), având ca scop ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții.
Cum funcționează terapia cu animale de companie
Programele de terapie cu animale durează între 10-30 minute și se realizează în anumite instituții medicale, spitale sau centre de recuperare iar activitățile sunt stabilite în funcție de necesitățile pacientului. Zooterapia se bazează pe interacțiunea cu animalele, fie în prezența, fie cu ajutorul unui animal, sub formă de jocuri, plimbări sau atingeri ale animalului. Susținătorii terapiei asistate de animale spun că dezvoltarea unei legături cu un animal poate ajuta oamenii să dezvolte un sentiment mai bun de auto-valoare și încredere, să-și stabilizeze emoțiile și să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare, autoreglare și socializare. Cele mai utilizate animale pentru realizarea activităţilor de zooterapie sunt câinii şi caii. În funcție de probleme, se folosesc și alte animale precum pisici, iepuri, maimuțe, porcușori de Guineea, delfini sau păsări exotice și papagali. Animalele sunt instruite să răspundă în diferite situații, trebuie să fie sănătoase și să nu fie agresive. Potrivit studiilor, motivul care stă în spatele stării de bine pe care o avem în prezența unui câine sau a altui animal este că interacțiunea stimulează creșterea nivelului de oxitocină, hormonul atașamentului.
Terapia cu animale de companie poate fi utilă pentru:
- persoanele supuse chimioterapiei
- rezidenți în unități de îngrijire pe termen lung
- persoane spitalizate cu insuficiență cardiacă cronică
- veterani de razboi cu tulburare de stres posttraumatic
- copii care au proceduri fizice sau dentare
- victimele accidentului vascular cerebral și persoanele supuse terapiei fizice pentru a recâștiga abilitățile motorii
- persoanele cu tulburări de sănătate mintală
Fiecare animal inclus în zooterapie are capacitatea de a atenua anumite probleme de sănătate.
Câinii pot remedia atât probleme de ordin psihic, cât și fizic. Conform unor studii, câinii au un mod remarcabil de a detecta cancerul și de a anticipa episoadele epileptice. Aceștia sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de „a mirosi” caracterul oamenilor și de a le modifica starea de spirit. Terapia cu ajutorul câinilor este folosită pentru lucrul cu copii instabili emoțional, copii cu autism, persoane care suferă de depresie și tulburări de stres post-traumatice, persoanele cu handicap, persoanele cu demență, boala Alzheimer.
Pisicile sunt implicate în program datorită capacității lor extraordinare de a detecta durerea și de a o înlătura prin tors, de a reduce nivelul de stres și de anxietate și de a induce o stare de relaxare.
Hipoterapia sau terapia cu cai are efect pozitiv asupra reabilitării fizice, reabilitarea persoanelor cu autism, scleroză, Alzheimer, paralizie cerebrală și alte boli. Teapia cu ajutorul cailor induce sentimentul de libertate persoanelor cu tulburări de mers și le crește stima de sine prin sentimentul de control pe care îl deține călărețul când se află in şa. Terapia cu cai nu implică neapărat călăria, chiar și simpla interacțiunea cu caii sau îngrijirea lor poate avea o influență pozitivă.
Terapia cu delfini sau delfinoterapia stimulează reacţia copilului la mediu, accelerează vindecarea copiilor cu dizabilități, întărește sistemul imunitar, crește încrederea în sine și înlătură sentimentele de teamă și stres.
Programe de terapie cu animale în România
Deşi în România este un domeniu mai puţin cunoscut, terapia cu animale se bucură de un real succes în străinătate. Terapia cu animale a fost introdusă în premieră națională în anul 2013, la Universitatea Babeş-Bolyai în colaborare cu Facultatea de Medicină Veterinară, interesul pentru acest tip de terapie fiind ulterior îmbrățișat de numeroase clinici, cabinete de terapie, fundaţii şi asociaţii de protecţia animalelor care au realizat cât de mult ajută animalele în procesul vindecării. Câinii sunt cele mai comune animale de terapie la nivel național, însă se folosesc și caii, pisicile sau delfinii cu mare succes. La o simplă căutare pe internet veți găsi numeroase informații despre programele de zooterapie din țară.
Programe de terapie cu animale în străinătate
Terapia asistată de animale vine în completarea terapiilor preexistente, iar în străinătate a fost inițiată la începutul anilor 1960. Zooterapia este utilizată în cadrul unor programe de recuperare atât în cazul dizabilităților fizice cât și în cazul deficiențelor mentale. Câinii și caii sunt cei mai folosiți coterapeuti în întreaga lume.
5 beneficii cunoscute ale terapiei cu animale, la copii și adulți
Beneficii fizice și beneficii mentale ale zooterapiei:
1.îmbunătățeşte abilitățile motorii; mișcărea asistată sau independentă
2.previne diferite boli grave și orice boală a sistemului nervos;
3.reduce stresul
4.ajută dezvoltarea abilităților sociale
5.îmbunătățeşte interacțiunile cu ceilalți; promovează încrederea în sine și comunicarea non-verbală
Terapia cu animale – dovezi clinice
Cele mai relevante cercetări ale oamenilor de știință în ceea ce privește efectul pozitiv al terapiei cu animale sunt reducerea stresului și îmbunătățirea stării de spirit. Terapia cu animale de companie a fost testată în cazul mai multor grupuri de persoane cu diferite boli, iar rezultatele sunt uimitoare.
Potrivit studiilor, pacienții care suferă de Alzheimer au mai puține stări de anxietate dacă există un animal în casă.
Jocul cu un animal crește nivelul de serotonină și dopamină – neurotransmițători care dau naștere senzațiilor de plăcere și de calm.
Persoanele care îngrijesc animale au o incidență mai mică a bolilor de inimăa: trigliceridele și nivelul de colesterol fiind mai scăzute față de al celor care nu au un animal prin preajmă.
În cadrul unor ședințe de zooterapie pentru tinerii cu nevoi speciale, cu scopul creșterii nivelului stimei de sine s-a raportat un efect poziitv al terapiei cu animale.
Până în prezent, rezultatele concludente ale interacţiunii dintre oameni și animale sunt:
- reducerea anxietății și a fricii
- îmbunătățirea stării mentale și a sănătății
- îmbunătățirea dispoziției și interacțiunilor sociale
- reducerea stresului
„Până când nu iubeşti un animal, o parte a sufletului rămâne adormită”. Anatole France